Hitsville USA

En oklanderlig samling från de klassiska åren 1959 – 1971, perioden innan Motown Records flyttade från Detroit till Kalifornien.

Här finns 104 låtar, alla mer eller mindre briljanta. Passande nog börjar samlingen med Barrett Strongs Money (that’s what I want) och slutar med Rare Earths I just want to celebrate. Om man vill kan man se de två låttitlarna som uttalanden av skivbolagschefen Berry Gordy.
 
Vid ingången till 60-talet ville han tjäna pengar, bygga ett stort affärsimperium av nystartade Motown Records. Ett decennium senare hade han all anledning att fira. Ty lyckats hade han – och det med råge. Skivbolaget var det största företag i USA som var helägt av svarta.
 
Hits, hits, hits
Men Gordy hade inte lyckats utan den stab av durkdrivna låtskrivare, tajta musiker och karismatiska popartister som knutits till Motown. Låtar som Please Mr Postman, The way you do the things you do, Needle in a haystack och Baby love talar för sig själva. För att inte nämna I can’t help myself, The tracks of my tears, Jimmy Mack, Bernadette, Just my imagination och What’s going on ...
 
Allra bäst är I want you back med Jackson 5. Med sitt alla-ut-på-dansgolvet-intro och unge Michaels sockersöta röst är det här den perfekta poplåten. Sätt på I want you back på en fest och du har soundtracket till eufori.
 
Bara början
Skivorna i Hitsville USA-boxen beledsagas av ett 60-sidigt häfte med presentationer av alla artister i Motown-stallet. Här finns kort sagt väldigt mycket att fördjupa sig i.
 
Ändå är det här bara inkörsporten till Motown.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Örjan Westberg den 22 januari 2009