Himmelstrand

Vad som är intressant med oss människor är våra brister, skriver John Ajvide Lindqvist i romanens inledning och låter sedan en husvagnscamping utsättas för våra värsta fantasier.

Av: Ajvide Lindqvist, John
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Fyra husvagnar står på en camping någon mil från Trosa. Men något har hänt. Där det igår var fullt av andra campinggäster är det nu bara ett stort grönt fält. En perfekt ansad gräsmatta som sträcker sig åt alla håll så långt ögat når.

Ensamma i en tom värld

Åtta vuxna, två barn och en hund och en katt försöker förstå vad som hänt. Var de har hamnat. Har de blivit flyttade? GPS:en säger något annat.

Det är två medelålders bönder, Olof och Lennart. Två par i 30-årsåldern med var sitt barn, Carina och Stefan med sonen Emil och Isabelle och Peter med dottern Molly. Och så Donald och Majvor.

Ensamma i en tom värld skalas deras sanna känslor och drifter snart fram. Det går inte att dölja något, knappt för varandra, inte inför sig själv. Trots att flera av dem försöker att hålla ihop blir det allt mer tydligt hur ensamma vi alla är.

Möter rädsla och mörker

Flera av dem söker sig utanför lägret. De tar sig längre och längre bort och tvingas möta sin rädsla och sina innersta tankar, sådant som gömts undan, men också ett större mörker. Det finns också ondska ibland dem, om det kan kallas ondska. Kanske är det bara drift, en evig rörelse. Frågan är om det finns en väg ut.

Liksom i tidigare böcker låter John Ajvide Lindqvist musiken spela en stor roll. För trots att världen som campinggästerna känner den har försvunnit, till och med solen, så strömmar det svenska schlagers ur radion.

Boken går snabbt att läsa, jag är väldigt nyfiken på vad som ska hända och hur det ska gå. Men jag saknar författarens vardagsskildringar och djupare personporträtt och tycker inte att detta är en av hans bästa böcker.

 

 

 

Doktor Sömn

Av: King, Stephen Tipsat av: Anna Sahlén

Danny Torrance överlevde sin barndoms trauma men kom inte undan sina alkoholistgener. Nu hotar ondskan en liten flicka med samma slags speciella förmåga som Danny bär på.

Lilla stjärna

Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Sonja Viklund

Den lilla stjärnan som denna roman berättar om lyser starkt, men väldigt mörkt.

Han slår in en blodig kil i folkhemmet

Skrivet av: Anna Sahlén

John Ajvide Lindqvist vill skriva den bästa sortens "dåliga" litteratur. Och han gör det med hjälp av musik, inre bilder och ett fint språk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 17 september 2014