Himlens mörkrum

I den här dokumentärfilmen får vi följa fotografen Jean Hermansson som främst har fotograferat industriarbetare på deras arbetsplatser.

Jean Hermansson är känd för att fotograferat industriarbetare på deras arbetsplatser. Nils Petter Lövstedt som har skapat dokumentären har jobbat som assistent till Jean Hermansson.

Många av de personer som Jean Hermansson fotograferade då saknar namn. Han har inte sparat sådana uppgifter i ett försök att skydda de personer som förekommer på bilderna. De visar ofta en arbetsmiljö som företagen eller samhället kanske helst vill slippa visa upp. Att inte spara namnen på de porträtterade beskriver Jean Hermansson själv som ett stort misstag.

Stolthet i närbild

Samtidigt som jag upplever hur samhällskritiken ligger där mellan raderna gör Jean aldrig någon till ett offer utan snarare tvärtom. Hans skicklighet som fotograf tycker jag visas tydligast i hur han lyckas komma så otroligt nära de porträtterade i deras arbetssituationer. Resultatet är respektfulla och starka fotografier där Jean Hermansson lyckas fånga en stolthet i det jobb som utförs.

Alla är vackra då de arbetar säger fotografen själv och efter att ha sett många av bilderna i dokumentären börjar jag tro att det stämmer. Sök gärna upp Jean Hermanssons foton och se om du får samma upplevelse som jag.

Trippelt aktuell

Det här tycker jag är en mångbottnad och sevärd dokumentär som ställer många frågor tillbaka till tittaren

Jag rekommenderar även att läsa fotoboken Himlens mörkrum.

Just nu visas även ett par bilder av Jean Hermanson på Västerbottens museum.

Fler tips

  1. Faces places

    Tipsat av: Anna Sahlén

    En varm dokumentär om två konstnärer som tillsammans åker ut för att fånga människor och historier på den franska landsbygden.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jon Fällström den 11 april 2019