Here's the tender coming

Systrarna Rachel och Becky Unthank har en alldeles egen musikalisk skattkista.

Samtidigt som den nya skivan Here's the tender coming släppts har Rachel Unthank and the Winterset bytt namn till The Unthanks. Det beror enligt gruppmedlemmarna på att Rachels syster Becky nu bestämt sig för att satsa helhjärtat på musiken. Kärnan i Unthanks sånger är just systrarnas stämsång, sparsmakat inramad av stråkar, piano, lite gitarr och olika slagverk.

Har vunnit kritikernas hjärtan

Det finns många element av folkmusik hos Unthanks, men att kalla dem för en folkmusikgrupp är en alldeles för begränsande etikett. Jag håller helhjärtat med en skribent som menade att Unthanks musik är genrelös, och jämförde dem med till exempel Björk och Anthony and The Johnsons. Med lite tur ligger alltså världen öppen!
Hemma i Storbritannien har Unthanks redan vunnit både publikens och kritikernas hjärtan. 2008 var de nominerade till det prestigefyllda Mercurypriset för förra skivan The Bairns.
De flesta sångerna på Here's the tender coming är tolkningar av folksånger, både av äldre och nyare datum. Tråkigt nog finns sångtexterna inte med i cd-häftet, vilket är det enda negativa som kan sägas om skivan. Det är värt att lägga en extra stund på att leta reda på texterna.

Missa till exempel inte "The testimony of Patience Kershaw". Den bygger på en ung gruvarbeterskas berättelse om livet under jord i mitten av 1800-talet, och systrarna Unthank ger Patiences röst nytt liv nästan 170 år efter att hennes ord sattes på pränt.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Tipsat av: Sonja Viklund den 3 februari 2010