Hennes serier går hem i Frankrike
Joanna Hellgren gör sina seriealbum om Frances på franska och översätter dem sedan till svenska. Det präglar känslan i dem.
– De blir ganska neutrala. Jag undviker ord jag inte kan. Språket blir kanske mer avskalat och får andra vändningar men jag tror det fungerar, säger Joanna Hellgren.
Ville skapa en värld att trivas i
Anledningen till detta lite omvända arbetssätt är att hon fick kontrakt på att ge ut dem i Frankrike först. Hennes debutbok Min nattbror kom ut 2006 och gavs ut på franska 2008 och Joanna Hellgrens blyertstecknade bilder blev väldigt populära i Frankrike.
Hennes serier har även blivit väl mottagna i Sverige. Det första seriealbumet om flickan Frances, hennes faster Ada och deras omgivning släpptes under Pride-festivalen i Stockholm 2009 och fick en hel del uppmärksamhet.
– Det var ganska mycket ett försök att skapa en värld som jag gillade. Jag har alltid varit bättre på att trivas i fiktiva miljöer. Jag ville göra en historia och skapa karaktärer och en värld kring det. Jag har inte ett budskap rakt av, men mina sympatier och åsikter går säkert att läsa in i historierna.
I historien blandas berättelsen om en flickas försök att försonas med tillvaron efter att hennes pappa dött och en romantisk lesbisk kärlekshistoria med samhällskritik. Mest utspelar sig Frances i en namnlös storstad. Läs mer i tipset här nedanför.
– Staden, det är det som är så konstigt. Jag tänkte på Paris, och ritade det första albumet när jag befann mig i New York. Men många har tyckt sig se Stockholm i den. Det är en fiktiv stad men karaktärernas förnamn är svenska.
Serier i Frankrike och i Sverige
Det finns några signifikanta skillnader mellan serievärlden i de bägge länderna. I Frankrike har serier högre status och ses som en egen konstform. Hon säger att det franska ordet "auteur" på ett bättre sätt täcker in arbetet med att skapa serier och grafiska romaner än svenskans "serietecknare" och "illustratör".
– I Sverige är en stor del av serierna politiska medan det i Frankrike inte alls är lika vanligt med feministiska serietecknare som det är i Sverige. Men den största skillnaden är att serier är så mycket större i Frankrike än i Sverige. Det ges ut någonstans mellan 4 000 och 5 000 seriealbum om året. I Sverige är siffran kanske 300.
Joanna Hellgren har gått på Konstfack i Stockholm och jobbar som illustratör och grafisk formgivare. Hon läser mycket serier själv och gillar till exempel Amanda Vähämäki, Sara Granér, Liv Strömquist, Kolbeinn Karlsson, Emma Rendel och Emelie Östergren.
Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se