Hemmansköpet

Utdrag ur Julia Åbergs bok Minnen från Malmen. Ett jordbrukarhem i Västerbotten på 1920-talet.

Hemmansköpet
Våra föräldrar hade bott i farbror Karls ena hus alltsen de gifte sig. Pappa högg timmer om vintrarna, och han hjälpte ofta sin bror med jordbruket under andtiderna. Emellanåt byggde han hus och snickrade. Men hela tiden höll han utkik efter ett lämpligt hemman att köpa.
 
Då fick han höra att en del av Norrmalm var till salu. Han hörde sig för hos ägaren Albin Nilsson. I ett brev den 13/4 1924 skriver denne, att en andra spekulant hoppat av. Jakob reste dit, och de gjorde upp om köpet. Nu fattades bara mammas medgivande. Hon var ytterst tveksam, ”hade haft onda aningar om vad vi skulle råka ut för där”. Men till slut lovade hon. ”Den gången fick jag beröm av n’Jakob”, berättade hon långt senare för mig.
 
På försommaren kom hela familjen Nilsson på besök hos oss till Strömsund. Det var strålande sol, och vi gick ner till sjön för att bada. Lill-Ally och jag fann varann då vi plaskade tillsammans. Hon var knappt två år och jag drygt 3. Pojkarna hade roligt i vattnet. Henry var snart 8 år, medan Birger och min bror snart var 7. Allt bådade gott för framtiden.
 
Mer än en gång längre fram förundrade sig pappa över hur ärlig Albin varit. Jakob hade ju inte sett hemmanet då det varit bar mark. Men allt stämde av vad han sagt.
 
Text och illustration: Julia Åberg

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Julia Åberg den 19 maj 2009