Hemliga brev

Ernests tråkiga och ensamma tillvaro kastas omkull när den livliga och glada Victoire börjar i hans klass.

Ernest är 10 år och bor ensam med sin farmor, därför att hans mamma dog när han föddes och pappan försvann när mamman dog. Det är en tråkig och enformig tillvaro som bara handlar om skola, mellanmål, läxor, middag och sedan händer det inget mer på dagarna.

Mellanmålet och middagen är nyttiga, inte en skymt av fredagsmys. De har heller ingen TV eller telefon. Det som Ernest funderar mest över är de brev som hans farfar skickade från fronten när han var med i andra världskriget. Vad står det i dem? Är det någon slags kod?

En ny tjej i klassen

Då börjar Victoire i hans klass. Hon kommer från en mycket stor och livlig familj med 13 bröder. Genast börjar hon prata med Ernest och fråga honom allt möjligt. Ernest vet inte vad han ska svara, men det verkar inte spela någon roll för Victoire.

Hon pratar för två och Ernest trivs med det. Bit för bit blir han gladare och mer pratsam. Hans farmor träffar Victoire och även hon påverkas av den pratsamma flickan som verkar sprida glädje var hon än går.

Vem är mannen?

En dag när Ernest följer med Victoire och en av hennes bröder för att handla hittar han en bok som är skriven av en man som har samma namn som hans pappa. Är det hans pappa som har skrivit boken?

Mannen dyker också upp i tv-rutan när Ernest är hemma hos Victoire. Ska han våga ta kontakt med mannen och fråga honom om han är Ernests pappa? Han bestämmer sig för att skriva ett brev och väntar sedan varje dag på ett svar.

Detta är en riktigt bra ”må-bra-bok” för dig som som är ungefär 9-12 år. Även när man läser om Ernests enformiga tillvaro känner man att det kommer att hända någonting som ska förändra hans tillvaro totalt. Och vilken förändring sedan, läs och må bra!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria From den 12 augusti 2010