Hemlös

Cally Fishers älskade mamma dog i en olycka för precis ett år sedan. Hon dog just på pappas födelsedag och nu ska hela familjen besöka graven. På årsdagen.

Av: Lean, Sarah
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Då händer det otroliga, Cally får syn på sin mamma vid muren på kyrkogården. Hon står där i sin färgstarka kappa och med ögon som lyser som en hel himmel av solsken. Cally försöker berätta för de andra i familjen men ingen tror henne. De blir faktiskt arga och ber henne att sluta inbilla sig. Men Cally vet ju att mamma är död men att hon finns ändå. Just nu. Just här. Men ingen lyssnar.

I samma veva, och nästa gång mamma visar sig, träffar Cally en jättestor silvergrå, hemlös hund som följer efter henne. Cally tar hand om hittehunden och låtsas att den är mamma.

Pappa vill absolut inte ha någon hund i huset. Dessutom ska de flytta till en lägenhet. De har inte råd att bo kvar i huset längre.

Tystnad

Så slutar Cally att prata. Egentligen börjar det som en slags tävling i skolan. Det kallas en sponsrad tystnad, under en dag, för att på det sättet samla in pengar till ett hospice för barn. Cally anmäler sig till tävlingen men ingen tror att hon ska klara det eftersom hon pratar jämt. Men Cally inte bara klarar det, hon fortsätter att vara tyst. Dag efter dag efter dag.

Hemlös är den engelska författaren Sarah Leans andra bok. Den är välskriven och magiskt realistisk. Många svårigheter, mycket sorg, ingen sentimentalitet, men den träffar rakt i hjärtat. Hemlös handlar om vardag med stora och små frågor, om liv, om död, om vänskap och om att hitta sig själv i allt det svåra. Boken är ganska lättläst med korta kapitel och ett driv som gör att man slukar. En riktigt bra bok helt enkelt!

Kram från Alice

Av: LaFleur, Suzanne Tipsat av: Annika Edlund

Alice är ensam med en guldfisk och lite matkonserver. Mamma har stuckit, Alice vet inte vart. Pappa och älskade lillasyster Savannah är inte längre kvar i detta jordelivet.