Helmer Osslund

Helmer Osslund är en av våra stora men också relativt okända konstnärer.

Mest känd är nog Helmer Osslund som konstens norrlandsskildrare, för sina färgsprakande landskapsmålningar. Den nya boken om honom, skriven av Nationalmuseums 1:e intendent Lena Holger, visar på fler sidor av hans konstnärskap.

Helmer Åslund föddes i Tuna och växte från sjuårsåldern upp i Umeå, där han tog sin studentexamen 1886. I Umeå föddes också Helmers halvsyster författaren Frida Åslund, som han flitigt brevväxlade med under de många resor han sedan gjorde.

Ändrade stavning från Å till O

Drömmen var till en början att bli arkitekt, och han reste till New York för att få praktik. Det var där han ändrade sin stavning av efternamnet till Oslund. Det extra s:et i Osslund tillkom i Frankrike 1894. De tidigare arbetena är därför signerade Åslund.

Helmer Osslund levde ett brokigt och kringflackande liv. 1887 fick han lärlingsplats hos en målare i Stockholm och gick en aftonkurs på Tekniska skolan. Året därpå avancerade han till Högre konstindustriella skolan och fick så småningom anställning på Gustavsbergs porslinsfabrik, i en tid då fabriken började söka kontakt med konstnärer. Han introducerade underglasyrtekniken och utvecklade porslinsmålningen till fria naturmotiv.

1893 sade han upp sig från sin fasta anställning på Gustavsberg för att ägna sig åt fritt måleri, och gjorde så småningom åter Norrland till sin hemvist.

Studerade hos Gauguin

Under en resa till Paris våren 1894 studerade Osslund hos Paul Gauguin, som sedan blev vägledande för hans egen konst. Han var också bekant med ett flertal av de svenska konstnärer som var verksamma under denna tid, även om han aldrig tillhörde någon av de grupperingar som fanns.

Prins Eugen köpte flera målningar av Osslund och idag finns 25 verk i hans samling på Waldemarsudde. 2008 visades de upp i en specialutställning, och i samband med den gavs också den här boken om Helmer Osslund ut.

Boken är rikt illustrerade med målningar, modeller, skisser och föremål av konstnären, såväl som fotografier och utdrag ur brev och dokument. Det är en lättläst och övergripande biografi över en intressant konstnär.

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Berggren den 28 september 2010