Hedvig och sommaren med Steken

En underbar högläsningsbok om härliga Hedvig som bor på vischan och inte har just så många grannar men desto mer fantasi.

Det är sommarlov men det börjar inte så bra eftersom Hedvigs farmor har fått en propp i hjärnan och inte alls är sig lik. Hon glömmer mycket om nutiden men kommer istället ihåg sin ungdom och sin ungdoms friare, direktörssonen Sju arslen, som uppvaktade farmor när hon jobbade på skofabriken. (Sju arslen kallades han i smyg av fabriksarbetarna för att han var så fet.)

Han kom farande med blommor och konfekt och ville bjuda ut farmor på kondis men farmor sa nej och då blev han bara ännu mer tjatig. Som tur var började farfar jobba på fabriken och när han bjöd ut farmor så tackade hon ja.

Men det är roligt att Hedvig äntligen har fått en ny sommargranne i torpet "Chicago". Pojken heter Stefan men kallas för Steken för han är så tjock. Stekens pappa är ungefär lika händig som farbror Melker och han kommer inte på hur man får upp dörren. Så hela sommaren klättrar de genom fönstret för att komma in i huset.

Hedvig och Steken oroar sig över katten Bosse som har så mycket sår att de misstänker att Högman som äger katten är en djurplågare. Men det behövs bevis och Hedvig och Steken smyger för att fotografera med mammas (tjuvlånade) kamera.

Böckerna om Hedvig är roliga, rappt skrivna och väldigt bra högläsningsböcker. Frida Nilsson tar upp viktiga ämnen att diskutera. Hon skriver om livet, döden och kärleken med både humor och allvar. I denna bok behandlas både tjockisar och gamlingars glömska på ett mycket fint sätt. Sju arslen som jag beskrev lite lyteskomiskt här ovan blir återupprättad och Hedvig och den forne friaren träffas och Hedvig får höra hela historien om Sju arslens uppvaktning (men tyvärr inte förrän på farmors begravning).

Från 8 år.