Hasse Alfredson

En omfattande biografi om både mörker och ljus, och med många anekdoter för den inbitne. Hans Alfredson var en viktig del av vår populärkultur i 60 år och författaren är ett stort fan.

Radioprataren, författaren och allkonstnären Kalle Lind har en stor idol i Hans Folke "Hasse" Alfredson. Den började i barnsben, när Kalle Lind lyssnade på en Lindeman-skiva och blev "hooked". Trots att deras enda möte inte blev speciellt lyckat, har idolskapet hållit i sig och vuxit sig allt starkare genom åren.

Underhållare och chef

Det är en omfattande biografi som går på djupet och tar upp både Hasse Alfredsons uppväxt, Radiotjänst-åren och det mångåriga samarbetet med Tage Danielsson. Vi får lära känna författaren, skådespelaren, regissören och hans mer eller mindre framgångsrika tid som chef för Skansen.

Framgångar blandas med misslyckanden. Trots många succéer så har Hasse Alfredsons karriär inte alltid varit en dans på rosor. Mörker skönjas både professionellt och på det privata planet med sonens tragiska dödsolycka och Tage Danielsson hastiga bortgång.

Självklart tips för den inbitna

Biografin har en imponerande bredd som både är till dess för- och nackdel. Kalle Lind är skicklig på att förmedla anekdoter, men ibland kan biografin uppfattas en aning rörig då vissa trådar som läggs ut inte följs upp, samt att viss trivia bara är av intresse för den mest inbitne Hasseåtage-fantasten. Det går dock svårt att inte entusiasmeras av författarens passion och kunskap om Hans Alfredsons liv och karriär.

En helt klart läsvärd biografi om en allsidig man som var en stor del av svensk populärkultur i sex decennier.