Harry Potter och de vises sten

Den ondskefulla Voldemort dödar Harrys föräldrar när han är en liten bebis. Voldemort försöker döda Harry också men misslyckas. Harry överlever och Voldemort försvinner.

Under sina första tio år i livet vet Harry ingenting om det här. Han växer upp hos sin moster och morbror och deras son. De hatar allt som har med magi och trolldom att göra.

Ett brev och en halvjätte

När Harry fyller 11 år kommer ett brev från Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Hans morbror och moster gör allt för att Harry inte ska få brevet men brev från Hogwarts vill väldigt gärna komma fram. Går det inte skickas istället halvjätten Hagrid för att hämta Harry. Så får Harry börja på Hogwarts som är en internatskola. Han slipper sina hemska släktingar under skolåret.

Nu öppnar sig en värld som Harry aldrig kunnat drömma om, som är full med märkliga varelser, magi, trolldom och annat härligt annorlunda. Bara att åka till Hogwarts är spännande. Han måste springa genom en vägg för att komma till perrongen där tåget går. Allt är gömt för mugglarna, de icke-magiska människorna.

Vänner och fiender

På tåget träffar han Ron som blir hans bästa vän och guide i den magiska världen. Han träffar också Hermione som från början är irriterande och efterhängsen men som visar sig bli en god vän.

Ett helt nytt liv börjar för Harry. Plötsligt är han kändis och alla han möter stirrar på det blixtformade ärret i pannan, ett minne från sammandrabbningen med Voldemort. Men allt är inte frid och fröjd. Där finns Draco Malfoy, en dryg pojke som trakasserar Harry och Ron så fort han kan. Harry har också en fiende i professor Snape, läraren i trolldryckskonst, som gärna drar bort poäng för minsta lilla felsteg som Harry gör.

Det blir ett händelserikt år och inte helt ofarligt. Mot slutet av skolåret visar det sig att Voldemort inte är försvunnen längre!

Det här är en av de bästa böcker jag har läst. Jag gillar tanken att det finns en magisk värld i vår normala värld där man kan träffa kentaurer och spöken. Jag gillar också Harry och Ron men jag tycker att de är lite väl taskiga mot Hermione ibland. Hon är faktiskt min absoluta favoritperson i hela boken. Det är härligt spännande att följa med dem på äventyr i det gamla slottet Hogwarts. Mot slutet blir det så fruktansvärt spännande att det är svårt att sluta läsa. Mycket, mycket bra!

Magi

Av: Sage, Angie Tipsat av: Helena Lindblom

Försvunna pojkar, borttappade prinsessor och en övermagiker som försöker få kontroll över situationen – ja, det är några av de trådar som Angie Sage knyter ihop till en spännande fantasyberättelse för äldre barn.