Handbok i klardrömmar

Noveller om när verkligheten blivit en mardröm.

Johanna Holmströms språk är fantastiskt men det hon skriver om i Handbok i klardrömmar är mörkt och ångestskapande. Novellerna beskriver en dystopisk värld, nära förestående, där mänsklighetens tillkortakommanden trumfar över värme och empati.

Vardagliga situationer skildras, med ett överhängande obehag, och successivt avslöjas den ena hemskheten efter den andra. Det är en bok som bär på samma melankoliska obehag som Kazuo Ishiguros Never let me go men inte stannar där utan fortsätter rakt in i klimatkatastrofer, barnamord och samtidsångest.

Jag läser och förfäras. Samtidigt kan jag inte sluta. Det är långt ifrån en bok som passar alla, men den som tar sig an den kommer att få en läsupplevelse som stannar kvar. På gott och på ont. 

Fler tips

 1. Never let me go

  Av: Ishiguro, Kazuo Tipsat av: Anna Sahlén

  En melankolisk roman om vänskap och kärlek. Tre skolkamrater på en isolerad internatskola tar sig an sina öden på olika sätt.

 2. Själarnas ö

  Av: Holmström, Johanna Tipsat av: Anna Sahlén

  Till Själö kommer kvinnor som är sjuka eller anses som sjuka. I sin roman gestaltar Johanna Holmström ett antal kvinnors skakande livsöden på ett lysande sätt.

 1. De förlorade minnenas ö

  Av: Ogawa, Yōko
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från övriga språk
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 7 december 2022