Halpin Fraysers död och andra noveller

En samling sällsynt välskrivna noveller av den bortglömde Ambrose Bierce. Läs högt och njut!

För ett sekel sedan, 1913, red den då 71-årige Ambrose Bierce in i Mexikos öken, för att aldrig ses till igen. Hans försvinnande är ett av den litterära världens mysterier och det finns gott om teorier om vad som egentligen hände. Med tanke på den person han var är det inte helt otroligt att han frivilligt vände hela världen ryggen.

Passar att läsas högt

Journalisten och författaren Bierce deltog i striderna i det amerikanska inbördeskriget, och förlorade efter det tron på mänskligheten. Han var känd för sin bitterhet och cynism, en kritiker kallar honom för en "Voltaire med knölpåk". Åren runt förra sekelskiftet dog dessutom hans bägge söner kort efter varandra och hustrun skilde sig från honom. Att försvinna spårlöst från denna värld kanske framstod som ett lockande alternativ?

Som tur är har Ambrose Bierces texter levt vidare. En nyutgåva av hans bästa texter finns i Halpin Fraysers död och andra berättelser. Bierce skrev i stor utsträckning för tidningar och tidskrifter, och därför de flesta av novellerna mycket korta. De är dessutom gammaldags såtillvida att de oftast har en knorr på slutet, en slutkläm som knyter ihop det hela.

Det är noveller som passar bra att läsa högt eftersom de hämtat en del från det muntliga berättandet. Om jag ska beskriva Ambrose Bierces ämnesval och sätt att skriva påminner det både om Edgar Allan Poe och Mark Twain.

Välskrivna och underhållande texter

Många av novellerna har skräck som motiv och i en del av berättelserna finns en cynisk, extrem humor som jag inte stött på någon annanstans. Ett exempel på hur det kan låta är de första raderna i novellen "En misslyckad eldsvåda": "tidigt en junimorgon 1872 mördade jag min far – en händelse som vid den tidpunkten gjorde ett djupt intryck på mig".

I bokens förord kallas det här sättet att skriva för ironisk underdrift. Författaren till förordet menar också att man inte ska läsa för många noveller av Ambrose Bierce åt gången. Det gäller att ta lagom mycket i taget av hans "extra dubbeldestillerade essentiella misantropiolja". Själv tycker jag mest att den är uppfriskande och är glad att jag upptäckte det här bortglömda författarskapet.

Det enda tråkiga med Halpin Fraysers död och andra berättelser är det allt annat än inbjudande omslag boken fått. För de som uppskattar välskrivna och underhållande texter är det värt att ignorera pärmarna och gå direkt på innehållet!

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Spoon River

Av: Masters, Edgar Lee Tipsat av: Kristina Andersson

Sida vid sida på gravkullen i Spoon River ligger de döda, vän bredvid fiende, och talar till de levande.

Skräcknovellens fader

Skrivet av: Örjan Westberg

Den 19 januari 1809, för 200 år sedan, föddes den amerikanske författaren Edgar Allan Poe, mest känd för sina skräckberättelser – och dikten ”Korpen”.

En skrivande skådespelare

Skrivet av: Anna Sahlén

Jonas Karlsson är en uppskattad och välkänd svensk skådespelare. Som författare har han hittills, i maj 2010, gett ut två böcker i en genre som i Sverige lever en överskuggad tillvaro – novellen.

Tipsat av: Sonja Viklund den 27 december 2011