Högläsning för män

Varje sensommar åker jag till fjällen och fiskar tillsammans med tre goda vänner. Det har vi gjort i snart 20 år. Jag minns inte riktigt hur det började, men det har blivit ett stående inslag att jag läser en stump i gasollampans sken när de övriga har lagt sig – en godnattsaga helt enkelt.

Vi fyra män tillbringar några dagar i en ensligt belägen stuga i Jokkmokksfjällen och fiskar, äter, dricker, vandrar lite, hugger ved, spelar kort och njuter av att slippa mobilsignaler, e-post, arbetsmöten, barnskrik och annat som vardagen annars varit fylld med.
 
Den första historien jag läste för mina kamrater var Mannen i båten av P-O Enquist. En fascinerande, overklig och tragisk historia om två pojkar i Västerbottens inland på 60-talet. Den grep verkligen tag i mina vänner. Efter den succén var det givet att jag på varje resa skulle bidra med en historia.
 

Undvika snarkningar

Det är faktiskt inte helt lätt att hitta något som fungerar att läsa för tre medelålders män som lagt sig efter en heldag ute på fjället och efter lite god mat och några öl (och kanske en whisky). Det har nog hänt mer än en gång att de sista raderna har ackompanjerats av någons snarkningar. Det har ändå varit kul att försöka hitta någon lämplig text.
 
En enkel utväg är naturligtvis att läsa någon bra fiskehistoria av till exempel Hans Lidman. Noveller av Torgny Lindgren eller något av Slas går också hem. Däremot fick jag inget gehör (eller rättare sagt mest snarkningar) för Claes Hylinger, hans texter är nog lite för händelsefattiga.
 
En historia som gick hem var Per Nilssons Mod (finns i Färdlektyr 2003). En annan som också uppskattades var Maria och José, Erlend Loes berättelse om en liten man som bor inne i en kvinnas kropp.
 

Om vår egen stuga

Det händer att jag läser ur boken Mina hundår i Lappland, som handlar om stugan vi vistas i. Författaren, Hans Westerlund, bodde i stugan under ett par vintrar under 40-talet tillsammans med sina schäferhundar. Boken är en dagboksliknande skildring av konsten att överleva i vildmarken. En stor del av tiden gick åt till att skaffa mat till man och hundar. Man kan bara ana vilket slit det var att fiska gädda med nät under isen i 30 graders kyla till en flock hungriga schäfrar.
 
Peuraure
Stugan på 40-talet med några av schäfrarna
 
 
Peuraure i kvälssol
Kvällssol vid båtlänningen
 

Högläslningstips!

Mannen i båten av P-O Enquist
Berättelser av Hans Lidman, Torgny Lindgren, Stig Claesson
Färdlektyr 2003 (med bland annat Mod av Per Nilsson)
Maria och José av Erlend Loe
Mina hundår i Lappland av Hans G Westerlund
Eld av Yngve Ryd
Snö – en renskötare berättar av Yngve Ryd.

 
En annan författare med anknytning till trakten är Yngve Ryd. Han är en säregen författare som i flera böcker ingående beskrivit samernas och nybyggarnas vardagsliv. I boken Eld har han djupintervjuat gamla samer och samlat flera tusen sidor med anteckningar om allt som finns att veta om eld och eldens betydelse för samekulturen. Anteckningarna har kondenserats ner till en bok på 428 tättskrivna sidor.
 

Eld och snö

I boken beskrivs bland annat hur man gör upp eld i olika situationer. Vi provade faktiskt på att koka kaffe på kalfjället, där ingenting annat finns att elda med än färsk vide. Vi följde de råd som gavs i boken och efter viss möda gick det bra till slut.

På samma sätt har Yngve Ryd samlat allt som finns att veta om snö i boken som heter Snö – en renskötare berättar. Kanske förlägger vi nästa fjällvistelse till mars för att testa snöns egenskaper vid olika väderförhållanden…

Text: Åke Samuelsson, Umeå stadsbibliotek

 

 1. Mannen i båten

  Av: Enquist, P. O
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1985
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. Maria & José

  Av: Loe, Erlend
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Norsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Mina hundår i Lappland

  Av: Westerlund, Hans G
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1945
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 4. Eld

  Undertitel: flammor och glöd - samisk eldkonst
  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Samer
  Finns som: Bok
 5. Snö

  Undertitel: en renskötare berättar
  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Samer
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åke Samuelsson den 19 november 2007