Hårresande

En unik och vacker bok om en hantverkstradition som tog sig ut i världen.

Det här är berättelsen om hårkullorna från Våmhus i Dalarna som gav sig ut på vandringar i norra Europa för att göra och sälja smycken gjorda av hår. Berättelserna börjar under sent 1700-tal och sträcker sig fram till dagens Våmhus där hantverkstraditionen åter igen tagit fart.

Spännande skildringar

Förutom målande berättelser från arbetsresor där hårkullorna även fungerade som nyhetsbärare får vi lära känna några av kvinnorna lite mer. Från brev och muntliga berättelser växer spännande skildringar fram om Rumbo Kerstin Hansdotter, Rytter Mait Jönsdotter, Vackra Mari och många fler. Kullorna reste ofta i grupp om två eller tre och hårarbetet gav stora inkomster som översteg männens hemma i Sverige.

Här finns även ett gediget avsnitt om själva hantverket, från insamlingen av hår till de färdiga smyckena, löshåren eller prydnadsföremålen. Arbetsredskapen är enkla och var därför lätta att plocka isär och ta med på resorna. Råvaran i form av människohår fanns och finns fortfarande överallt. En ordlista med fackuttryck samt några ord på våmhusmål avslutar boken.

Kvinnohistoria

Som bibliotekarie gläds jag åt en bok som fyller en lucka, då den är unik i sitt slag. På det privata planet känner jag sorg över att min farfars fickur med en kedja av hår försvann på en vårdinrättning under 1980-talet. De smycken som min faster hade med sig dit var det någon som tyckte sig behöva bättre. Minnet av klockkedjan och hur jämnt och fint håret låg över några runda kulor väcktes till liv av denna fantastiska bok.

En eloge till fotografen Ida Halling. Hon hittade ett halsband gjort av hår som tillhört hennes farmor och fick idén till denna bok. Den är fantastiskt vacker och innehåller ett stycke hantverks- och kvinnohistoria väl värd att bevara.

Våra texter

  1. "Barnen är slöjdens framtid"

    Artikel Skrivet av: Åza Sjöstam

    Ola Ling och Molly Sjöstam är båda slöjdare och brukar slöjda med barn på olika bibliotek under skolloven. Båda tycker att det är viktigt att gamla hantverkstekniker lärs ut och sprids vidare till nya generationer.

  2. Om ull

    Tips Av: Hult, Annkristin Tipsat av: Maud Sandström

    I den populära serien Hemslöjdens teknikhäften kommer nu ett efterlängtat bidrag om mirakelfibern ull. Här finns svaren på dina ullfrågor och både historiska tillbakablickar samt en titt på ullen som framtidens fiber.

  3. Det blå garnet

    Tips Av: Erlandsson, Karin Tipsat av: Jenny Sandells

    När Karin Erlandsson lärde sig att sticka kunde hon inte sluta. Det här är en bok om vad stickning har betytt och betyder för henne och för många andra stickerskor, i stort och smått.

  4. Hon skriver in feministisk duodji i historien

    Artikel Skrivet av: Anna Östman

    Hon både motsätter sig och anammar slöjdtraditioner. Sofia Ricklund Lidgren skapar duodji i glas, som en del i sitt projekt för feministisk forskning om sameslöjd.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 8 mars 2024