Läs om ridning

Vill du lära dig rida finns det många böcker att låna på biblioteken. Här är några tips på bra böcker för dig som är nybörjare.

Jag minns när jag började med hästar, jag ville inget hellre än att åka runt på detta fantastiska djur. Jag ville lära mig allt om hästen och ridningen, och helst så fort som möjligt. Har du nyligen börjat rida eller vill du börja rida? Här är några bra hästböcker för nybörjaren.

Fyra bra hästböcker

En pojke och en flicka tillsammans med en häst
Karin Löfmans bok Börja rida! är lättläst och tar upp det viktigaste. Den är mycket tydlig och har många beskrivande bilder. Du får läsa om hästens ursprung, säkerhet, gångarter och hur du sköter och utfodrar en häst. Läs mer om boken i tipset till höger.

Rid lätt! av Anna Persson Wallberg är skriven för vuxna som vill börja rida, men den kan också passa för dig som är yngre. Boken är enkel och lättläst, en rolig bok om ridning. Läs mer om boken i tipset till höger.

En annan bra hästbok är Första ridboken, av Ingrid Andersson. Det är en fin bok med bilder av Lena Furberg och den rekommenderar jag till alla ridintresserade barn. Börja rida, skriven av Catherine Saunders, är också en mycket fin bok med många detaljerade bilder.

Tre hästar som springer
Hästar är fantastiska

Alla hästar är olika, de är alla individer med olika erfarenheter som har format dem. Det, och deras naturliga instinkter, gör att du aldrig ska ta en häst för given. Varje häst ska behandlas med respekt och omtanke.

Även om du har en egen häst, som du har haft i flera år, kan den fortfarande överraska dig. Glöm aldrig bort att hästen är ett underbart djur! Tänk bara på vad de faktiskt dagligen ställer upp på, och att de är beroende av din vård och omsorg. Jag önskar alla lycka till med ridningen.

Text: Sara Vänman (som har ridit sedan jag var 11 år. Då fick jag och mina systrar vår första häst. 17 år senare håller jag fortfarande på med hästar och har två vuxna och två föl hemma på gården där vi bor)
Foto: photos.com

Låna böckerna på biblioteken

 1. Börja rida!

  Av: Löfman, Karin Tipsat av: Sara Vänman

  Den här boken är mycket tydlig med många beskrivande bilder, den är lättläst och tar upp det viktigaste.

 2. Rid lätt!

  Av: Persson Wallberg, Anna Tipsat av: Sara Vänman

  Den här boken riktar sig till dig som vill börja rida. Den är skriven för vuxna men kan också passa för dig som är yngre.

 1. Första ridboken

  Av: Andersson, Ingrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Djursport
  Finns som: Bok
 2. Börja rida

  Undertitel: lär dig rida i en riktig ridskola
  Av: Saunders, Catherine
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Djursport
  Finns som: Bok

Berättelser om hästar

Ponnylycka och vardagstrassel

Skrivet av: Emma Sigvardsson

I Lin Hallbergs hästböcker får vi följa med i en vardag bland hästar, kompisar, stor lycka och lika stora bekymmer.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Sara Vänman den 22 mars 2013