Hälsa från bikupan

Är du nyfiken på hur olika råvaror från bikupan kan användas i hudvård och livsmedel? Då är det här den perfekta handboken.

Två experter inom olika områden har slagit sina kloka huvuden ihop och beskriver på ett enkelt sätt det som är värt att veta i ämnet. Alexandra De Paoli, journalist och örtterapeut, är ett välkänt ansikte för de som följer Strömsö, det finska livsstilsmagasin som även sänds i SVT. Lotta Fabricius Kristiansen driver ett biodlingsföretag, är projektledare för Svenska Bin samt sköter kronprinsessan Victorias bin på Haga slott.

Användningsområden

Paret inleder med en historisk och informativ beskrivning av bin och biodling. Men tyngdpunkten ligger på vad man kan använda de olika "biprodukterna" till. Honungen utgör en del och dess bakteriedödande egenskaper har varit kända i många tusen år. Även i dag pågår studier som exempelvis påvisar att sårläkningsprocesser kan gå både snabbare och till en betydligt lägre kostnad än läkemedelsbolagens antiseptiska salvor.

Men vad är egentligen propolis, bivax, bibröd och drottninggelé? För mig som novis i ämnet bin är det intressant att läsa om olika bi-ämnen och vad de har för egenskaper. Recept på allt från supersalvor och tvålar till läderfett är mycket tydliga och andra ingrediensers egenskaper förklaras också. Allergier och intoleranser mot biprodukter beskrivs också för de som känner sig osäkra.

Lätt att hitta

Boken avslutas med allt som kan vara värt att veta gällande regler för försäljning och god tillverkningssed. Finns det fler frågor i ämnet kan man på ett enkelt sätt kontakta författarna eftersom de lämnat sina kontaktuppgifter. För övrigt är registret så välarbetat att det mesta tycks gå att hitta i boken.

Fler tips

 1. Bin och människor

  Av: Möller, Lotte Tipsat av: Anna Sahlén

  Årstidsbunden essäsamling som skildrar människornas syn på och skötsel av bin genom historia och nutid. Informativt och intressant.

 2. Fizz boom bath

  Av: Bercaw, Isabel Tipsat av: Maud Sandström

  Tillhör du dem som gärna vill veta vad du smetar in dig i, kombinerat med ett visst mått av pysselsug? Då är det här boken för dig.

 3. Badskumt

  Av: Johansson, Katarina Tipsat av: Sonja Viklund

  Skrubba hårbottnen med ämnen som är förbjudna för båtrengöring eller bada barnen i frätande bubbel? Sånt hör till vår vardag, skriver Katarina Johansson.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 18 december 2020