Gunna Grähs – modig illustratör

I sina hejhej-böcker skildrar Gunna Grähs oväntade möten mellan barn och vuxna. Hon tycker att barnböcker gärna får väcka upptäckarlusta och nyfikenhet på omvärlden.

Barnboksförfattaren och illustratören Gunna Grähs
Du kan skriva om vad som helst när du skriver för barn, säger Gunna Grähs. Det gäller bara att sätta sig in i barnens sätt att ta till sig bild och text. Barn har en begränsad "utkik" mot världen och det gäller att känna till hur "degen ska knådas".

Nervösa förlag

På många håll råder moralpanik och censurtendenser, fortsätter hon. Unga föräldrar skickar tillbaka bokklubbsböcker med svordomar och förlagen blir alltmer nervösa och försiktiga.

Bilderböckerna befinner sig i en knepig sits idag. Bokförlagen flåsar på och kör rally som vore vi kvar på 1980- och 1990-talet. Det finns ingen strategi för utgivningen och det sker istället en överproduktion. Själv säger hon att hon har haft tur med sitt förlag som varit med på noterna från första stund.

När Gunna Grähs debuterade under tidigt 1980-tal med böckerna om Jullan hade hon hittat en teknik som passade hennes sätt att berätta: Skrapkartong. Något riktigt nytt hade inte synts till på bilderboksfronten på ett tag och hennes kraftfulla salta bilder stod för något fräscht och nydanande.

Illustration ur
Inspireras av Ingrid Vang Nyman

Varje tid föder sina bilderböcker. Det som på sin tid var nog så epokgörande kan idag i ett annat samhälle te sig som "konserverad tid, tömd på sin innebörd". Elsa Beskows böcker med sin milda och ljuva estetik är ett talande exempel.

Själv talar Gunna Grähs lyriskt om en av sina stora inspiratörer: Ingrid Vang Nyman som med sina makalösa Pippibilder från 1945 och sedan även med Bullerbybarnen visade på en ny tid med en radikalare syn på barnen. Alla var inte förtjusta. En av våra allra mest framstående barnboksskribenter tyckte att Bullerbybarnen såg rent mentalsjuka ut.

Gunna Grähs har hunnit med mängder av böcker sedan 1980-talet och har blivit belönad både med stol i Svenska barnboksakademien och Elsa Beskowplaketten. Idag talar hon gärna om sitt senaste projekt, en serie Hejhej-böcker som med värme och optimism skildrar små händelser och oväntade möten mellan barn och vuxna.

Väcker nyfikenhet och fantasi

Omslaget till Mehmet och lilla Luna
Gunna Grähs tycker att det inre livet och känslor i hemmet tar alltför stor plats i dagens barnböcker. Det är dags att lämna det inåtvända och bli nyfiken på omvärlden igen.
Det är just vad hon gör i Tutu och tant Kotla, Syrma och Tocke Broms, Dino och Lilla Kurre och Mehmet och lilla Luna.

I berättelsen om Dino letar han efter sina kompisar men hittar i stället Heikki. Heikki har ramlat plakat i ett buskage och kommer på att han glömt mata sin katt. Dino får låna lägenhetsnyckeln och fixar saken.

Texten är mycket kortfattad men desto mer händer i bilderna, många detaljer och mycket att fundera kring. Det kan kanske vara ett problem för de småbarnsföräldrar som själva är trötta och inte orkar med alltför många kringelikrokar under berättelsens gång.

I de fyra böckerna dyker samma människor och djur upp igen. De vandrar obehindrat ut ur och in i de olika delarna. Så småningom känner man sig riktigt hemma i den förort där allt tilldrar sig.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek

Publiceringsår: 1982

1. Den vita barnkammarboken

Tipsat av: Susanne Åberg

Smått och gott för små barn att upptäcka tillsammans med en vuxen.

2. Tutu och tant Kotla

Av: Grähs, Gunna Tipsat av: Carina Lillkvist

Det här är en fin bilderbok om kulturmöten i förorten.

Skrivet av: Hans Millgård den 12 maj 2010