Gudasaga

Ett roligt, kvickt och enkelt rollspel som passar både för nybörjare och erfarna rollspelare!

Av: Warnberg, Kristoffer
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Vad passar bättre på en stillsam sommardag än att dra ihop ett gäng med vänner eller släktingar och spela rollspel? Och varför då inte ett roligt och enkelt spel om våra fornnordiska gudar?

Fokuserat och spännande

I detta spel tar sig spelarna rollen som sin egenhändigt skapade asagud och tillsammans ger sig ut på olika äventyr och ställs inför prövningar de måste klara. Det gäller att vara rapp i käften, vara kreativ och ha pondus för att samla mest ära och därmed vinna Odens gunst i slutet av dagen!

Det som skiljer detta rollspel från många andra är att det har ett tydligt mål, likt vanliga brädspel, där en spelare i slutet av spelomgången vinner. Jag tycker detta är bra eftersom det gör spelomgångarna mer fokuserade och spännande.

Spelet är designat för att vara snabbspelat, när jag spelade det tog en omgång lite mer än en timme. Att skapa sin spelkaraktär tar inte mer än fem minuter och fokus ligger på att skapa en rolig kombination av karaktärsdrag än att portionera ut olika värden i tabeller.

Roligt käbbel

Reglerna är enkla och få, något som underlättar både för spelare och spelledare. För spelledaren finns det flera färdigskrivna äventyr som inte kräver mer än att du kan läsa lite i förväg och sedan innantill under spelets gång. Därför kan vem som helst vara spelledare utan tidigare erfarenhet. När du blivit varm i kläderna finns tabeller för att slumpa fram egna äventyr och prövningar.

En rolig regel är att spelkaraktärerna har en förutbestämd svaghet, en hållhake. När någon försöker övervinna en prövning uppmanas de andra spelarna att pålysa dennes svaghet och lyfta fram sin egen förträfflighet. Denna regel öppnar för väldigt roligt munhuggande och käbbel mitt under stridens hetta.

Jag skulle rekommendera detta för personer som är nyfikna att testa ett enkelt rollspel eller erfarna spelare som vill spela ett kort äventyr som omväxling. Under mina spelomgångar var vi tre vuxna och en elvaåring och jag tror spelet kan fungera för ungdomar och barn över 10 år men allra bäst i ett kompisgäng där det är högt till tak.

Våra texter

 1. Så fungerar rollspel

  Skrivet av: Terje Nordin

  Har du någon gång levt dig in i en bok eller film och önskat att du själv fick uppleva ett spännande äventyr eller gripande drama? I så fall kanske rollspel är något för dig!

 2. Rollspel för barn

  Skrivet av: Marie Östling

  Drömmer du om att gå på äventyr i magiska världar? Då är rollspel något för dig.

 3. Rollspel: mer än nostalgi

  Skrivet av: Marie Östling

  Rollspelandet har åter igen fått ett uppsving i Sverige. En krönika om nyfikenhet, frihet och längtan.

 4. I en värld av svärd och svartkonst

  Skrivet av: Helen Forsberg

  Terje Nordin, som till vardags är bibliotekarie på Robertsfors bibliotek, har ett spännande liv utanför biblioteket och även utanför den vanliga världen. Han spelar och hittar på rollspel.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tobias Johansson den 24 juli 2023