Gruvan

Lite skrämd av brorsans spökhistorier sover Ellen ändå i skjulet alldeles ensam. Det går bra, och det är också där hon hittar boken som en pojke skrev för 170 år sedan. Hon förstår inte allt hon läser men det blir mer och mer spännande.

Av: Lövestam, Sara
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

Ellens storebror Adrian försöker skrämma henne med historier om den vidriga Utöskräcken. Han som kom till Utö för flera hundra år sedan, som gick genom väggar och ströp barn. Han är tillbaka, påstår Adrian. Utöskräcken klöser med naglarna på väggen, tre gånger - sedan är han inne.

Låter jätteläskigt, men Ellen visar inte vad hon känner. Då får hon säkert inte sova i skjulet och det vill hon verkligen. Hon tar med luftmadrass och sovsäck till skjulet. Ellen tror inte på spökhistorier och tänker klara av det här, men när hon hör tre skrapningar känner hon sig ganska hjälplös. Skrapningarna fortsätter men till sist somnar hon och väcks av pappa på morgonen.

En hemlig bok

Efter det blir skjulet ett ställe där hon kan vara ifred. Det är också där hon hittar boken, instucken mellan några stockar. En handskriven bok utan titel, med bokstäver i svårläst skrivstil, med konstig stavning. Vem har skrivit den?

Till slut lyckas Ellen tyda några meningar. Det är 12-åriga Anton som skriver, i en bok han fått av magister Krona. Ellen fastnar i boken och läser om Anton som levde för 170 år sedan på Utö. Hon berättar inte för någon om boken och läsningen blir mer och mer spännande. Hon förstår inte allt men tillräckligt mycket för att verkligen vilja fortsätta läsa. Hon börjar fråga om konstiga ord, om händelser, om gruvan på Utö.

Ett liv i en annan tid

I boken rullas en historia upp som handlar om klass, om drömmar och om att växa upp i en gruvarbetarfamilj. Om disponenten, om läraren och om krossade möjligheter. En spännande och rörande historia som berättas på ett genialt sätt.

Sara Lövestam har skrivit en riktig bladvändare som är både intressant, spännande och med stora känslor.

Läs också

  1. Rädda honom!

    Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

    Ett magiskt äventyr som utspelar sig både i nutid och dåtid. En fruktansvärd tragedi och en tonårstjej som måste försöka ändra historien.