Grenar av gift

Som bot mot ett inrutat och tryggt liv, ser Karen till att få en vild sommar. Den slutar i katastrof och hon flyr till landet. Men tio år senare är inget glömt.

Många har nog upplevt känslan av att känna sig trött på sitt vardagsliv och längta efter en annan tillvaro. Så är det för Karen i Erin Kellys debutroman Grenar av gift. 

Karen är en flitig student som precis tagit examen med toppbetyg på universitetet. Den akademiska karriären, pojkvännen, kompisgänget och lägenheten - allt är lika tryggt och förutsägbart.

Tryggt blir trassligt

När hon av en slump blir bekant med de excentriska syskonen Biba och Rex, kastar sig Karen in i den nya vänskapen med allt hon har. Tillsammans lever de ett sorts dagdrivarliv i det stora förfallna huset som är syskonens barndomshem. Fester, droger, sprit och sex förgyller dagar och nätter, tills allt får ett abrupt och tragiskt slut.

Varken glömt eller förlåtet

Ett decennium senare möter vi Karen igen. Hon hankar sig fram som översättare och bor i en stillsam liten by med sin dotter. Det sista hon vill är att väcka något spöke till liv från den där sommaren där allt gick snett. Men det finns någon där ute som vet vem hon är. Det som hände i det gamla huset är varken glömt eller förlåtet.

Handlingen i Grenar av gift är ett psykologiskt pussel där alla bitar inte faller på plats förrän de allra sista sidorna.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Fördjupade studier i katastroffysik

Av: Pessl, Marisha Tipsat av: Aina Gustavsson

Vad är katastroffysik? Ordet finns inte i Svenska Akademiens ordlista men det gjorde mig så nyfiken att jag bara måste läsa boken.

Den hemliga historien

Av: Tartt, Donna Tipsat av: Anna Sahlén

En mörk och vacker historia om vänskap, liv och död på ett college i Vermont.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 16 oktober 2012