Google lit trips

Guidade litterära vandringar har blivit ett populärt fenomen, inspirerat av detta har Google lit trips uppstått.

Litterära vandringar kan gå ut på att vandra i en författares eller i litterära gestalters fotspår. Inspirerat av detta fenomen har projektet Google lit trips skapats. Istället för fysiska vandringar så handlar det här om virtuella vandringar i litteraturens fotspår på den virtuella kartan Google Earth.

På webbplatsen Google lit trips kan du gratis ladda ned filer som markerar ut exempelvis platser, resor och annat direkt kopplat till ett specifikt litterärt verk. Här finns resor genom till exempel Anne Franks dagbok, Ann Brashares Systrar i jeans, Mary W. Shelleys Frankenstein, Khaled Hosseinis Flyga drake, Thomas Manns Buddenbrooks, Cormac McCarthys Vägen och Blodets Meridian.

En djupdykning i litteraturen

Det du behöver är en dator, internetuppkoppling, ovan nämnda gratisfiler samt gratisprogrammet Google Earth. På varje utmarkerad plats på kartan finns en liten popup-ruta med information kopplad till det litterära verket. Sidan kan fungera perfekt som underlag till en bokcirkel eller om du bara känner för att fördjupa dig på egen hand.

Google lit trips-sidan uppdateras ofta och innehåller i dagsläget hundratals böcker för alla läsnivåer. Tanken är att lyfta läsupplevelsen en nivå genom att låta dig som läsare geografiskt få följa med i dina favoritkaraktärers fotspår.

Exempel på en av många fascinerande finesser är att de i Thomas Manns Buddenbrooks lagt en gammal karta, så som den ritades när boken utspelar sig, över Google Earth-kartan. På detta vis kan man med Google Earths genomskinlighetsfilter se hur det ser ut idag jämfört med då.

Bild: Skärmdump
från Google Lit Trips

Res i romanernas värld

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Vi reser som aldrig förr. Resehandböcker finns det gott om, men det finns andra sätt att orientera sig i en storstad. Även skönlitteratur kan inspirera till promenader bortom de självklara turiststråken.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johan Sundlöf den 15 maj 2014