Google-koden

Google vet mycket mer om dig än du kan ana!

Hör du till den stora skaran beundrare av Googles fantastiska tjänster på nätet? Googles sökmotor är sedan länge den i särklass bästa och mest använda, och närmast synonym med begreppet att "leta på nätet".

Google bjuder, eller?

Googleägda You-tube utvecklas i rasande fart ock kan snart liknas vid en enorm tv-station. Googels e-postprogram Gmail erbjuder idag i stort sett obegransat lagringsutrymme. Google Maps letar upp önskade adresser på kartan, via satellitbild eller bilder från gatuplanet – bara att välja!

Google Apps erbjuder alla möjliga kontorsprogram, Picasa samlar, sorterar och lagrar dina foton. Google Books är världens största bibliotek. Google Translate översätter vilken text du vill, till valfritt språk. Vill du läsa denna text på engelska - varsågod, Google bjuder. Och det finns mycket mer – och det är gratis!

Ovanstående är den ena bilden av Google, företaget med den grundläggande policyn "Don't be evil".

Ger en tankeställare

En annan bild av företaget är att Google är ett enormt snabbt växande och extremt vinstgenererande företag, med en häpnadsväckande inblick i våra digitala liv. Denna kunskap är basen i Googles marknadsvärde, och används bland annat till att förmedla annonser och information till just dig, baserat på dina aktiviteter på nätet. Google vet mycket mer om dig än du kan ana!

Författaren Andreas Ekström ställde sig den berättigade frågan - hur är allt detta möjligt? Hur går det att tjäna så mycket pengar på alla dessa gratistjänster?

Boken ger inte alla svar, men jag fick mig en rejäl tankeställare om vilka digitala spår vi lämnar efter oss, och hur dessa skulle kunna användas av andra aktörer som kanske inte är lika "good guys".

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 16 juni 2010