Good Bye Lenin

Filmen utspelas i Östberlin under några dramatiska månader när den kommunistiska statsapparaten faller samman, liksom muren mot väst. Men i familjen Kerner fortsätter man som om ingenting hade hänt.

Sedan hennes man hoppade av till väst för flera år sedan har fru Kerner ägnat sig helhjärtat åt att tjäna kommunistpartiet. En dag får hon en hjärtinfarkt och hamnar i koma. När hon vaknar upp åtta månader senare har hela tillvaron i Östtyskland förändrats, men läkaren ger stränga order till hennes barn att inte berätta något som kan göra henne upprörd.

De tvingas iscensätta en bluff, men det blir allt svårare att hålla skenet uppe. Spreewald-gurkorna, som mamman gillar så mycket, går inte längre att köpa och på husfasaden mittemot sätter man upp en gigantisk reklamskylt för Coca-Cola. Utanför deras lägenhet blir världen allt mer absurd.

Allt var inte bättre på DDR-tiden, men mycket var nog enklare. För östtyskar är den här filmen helt säkert en nostalgikick, och för oss andra en väldigt trevlig dramakomedi.

Honeckers kanderade äpple

Av: Rusch, Claudia Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

Honeckers kanderade äpple är en roman – eller snarare episodroman - från författarens uppväxt i Östtyskland vid tiden strax före och efter murens fall. Inte en särskilt spännade bok men en bladvändare i alla fall.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Robert Rösth den 8 juni 2007