Golden hill

En originell berättelse med mystik, intriger och skarpsinning humor ger en läsupplevelse som stannar kvar.

Av: Spufford, Francis
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2016
Låna

När främlingen Smith en novemberdag år 1746 anländer till New York från London, orsakar han genast rabalder. Inte nog med att han svarar undvikande på frågor om sin bakgrund och sitt syfte med besöket. Han har också med sig en bankväxel på en så enormt stor summa att stadens ledande bankir måste få tid på sig att samla ihop pengarna.

Dras in i intriger

I 1700-talets New York, en småstad på 6 000 invånare där alla känner alla, börjar genast ryktena surra. Kan Smith vara en raffinerad bondfångare eller kanske spion för fransmännen?

Saker och ting blir inte bättre av att Smith, i väntan på utbetalningen, drar till sig trubbel som en magnet. Blodiga slagsmål, otillåtna kärleksförbindelser och dueller med värja avlöser varandra i en stigande takt. Via en oväntad bundsförvant, guvernörens sekreterare Septimus Oakeshott, dras han också in i stadens politiska intriger.

Allting ställs på sin spets när han oavsiktligt dödar Oakeshott i en duell. Kastad i fängelse, ser allting plötsligt väldigt dystert ut. Kommer Smith att lyckas med sitt hemliga uppdrag eller slutar han i galgen?

Samtida humor möter en traditionell berättarstil

Francis Spuffords debutroman är utan tvivel det mest originella jag läst från årets bokflod. Golden Hill lutar sig starkt emot 1700-talets pikareskromaner men det rör sig inte om någon stel pastisch. Den avsiktligt gammalmodiga berättarstilen blandas upp med en skarpsinnig humor som bär samtidens prägel.

Beskrivningen av dåtidens New York med sin fortfarande starkt holländska prägel är mycket levande. Lägg till ett mysterium som inte avslöjas förrän bokens sista sida, får man en läsupplevelse som stannar kvar länge i minnet.

The Goldfinch

Av: Tartt, Donna Tipsat av: Anna Sahlén

Theo Decker förlorar sin mamma vid en explosion på ett konstmuseum i denna mästerliga roman.

Shovel ready

Av: Sternbergh, Adam Tipsat av: Lennart Kihlberg

En skrupelfri yrkesmördare tvingas ifrågasätta sitt uppdrag i denna intressanta debut för både SF- och deckarentusiaster.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 24 oktober 2016