Goat mountain

David Vann utforskar våldets mekanismer i sina böcker. Denna, hans tredje roman, är inget undantag.

Goat mountain är en stark, och i många passager något obehaglig, beskrivning av en mans funderingar kring liv och död. Hur reagerar vi när vi finner oss ställda inför död och liv? Vad är ett liv? Är alla liv värda detsamma oavsett om du råkar vara hjort eller man?

Traditionstyngt drama

Berättarrösten i boken är en man som redogör för en händelse som utspelade sig på familjens ägor under en hjortjakt, en årligen återkommande tradition. Berättaren var då elva år och hade aldrig skjutit en hjort. Men den gången var han redo. Redo att bli man, redo att hävda sin plats i familjens historia.

Traditionens tyngd är stor i detta drama. Familjens historia utspelar sig än en gång. Här, på deras mark, finns deras gemensamma minnen.

Moral, liv och död

Mycket i resonemangen kretsar kring fundamentala frågor inom kristendomen. Frågor om moral och människans förmåga till ondska utforskas. Bibelns historia om Kain och Abel är en viktig utgångspunkt för berättaren i boken. Tar vi Bibelns berättelser för sanning är vi alla ättlingar till Kain, den förste människan som inte levde i paradiset och den förste att begå ett mord.

Det är tydligt, och kort in i boken helt förståeligt, att diskussionen om moral, liv och död har pågått sedan barndomen i den vuxne berättarens medvetande.

I recensioner har David Vann jämförts med exempelvis Cormac McCarthy. I mitt tycke kan ingen få ett bättre betyg än så. Goat Mountain är ännu inte utgiven på svenska.

Bröderna Sisters

Av: DeWitt, Patrick Tipsat av: Mattias Löfqvist

Medryckande, gripande och spännande om två bröder på väg till Kalifornien.

Vägen

Av: McCarthy, Cormac Tipsat av: Craig McDonald

Mörk och omskakande berättelse om mänsklighetens natur och undergång.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Löfqvist den 6 mars 2014