Glöm allt men inte mig

En fin och ärlig berättelse om att vara anhörig och om en kärleksfull relation mellan far och dotter, inte utan svårigheter.

En ömsint skildring av en åldrande far som glider allt längre in i sin demenssjukdom. Fadern i det här fallet är Izzy Young, en färgstark amerikan som varit ett nav för musik och kultur, först i New York och sedan i Stockholm. I historieskrivningen runt Bob Dylan är Izzy Young den första personen som bokade in honom på en riktig spelning. 

Mycket kärlek men inga pengar

Dottern är Philomène Grandin, programledare och skådespelare. Det här är hennes första bok. Hon skriver parallellt om nutid och dåtid, om uppväxten med en far som är full av kärlek och livskraft men som inte är en konventionell förälder. 

Det finns sällan pengar och ofta har de ingenstans att bo. En fast punkt är istället Izzys affär på Wollmar yxkullsgatan, ett kulturcentrum för folkmusik. Och mer abstrakt men ändå tydlig: kärleken mellan far och dotter och ett kraftfält runt honom som innefattar vänner och tillfälliga bekanta. 

I nutid präglas vardagen av Izzys demenssjukdom. Han kan inte ta hand om sig själv längre. Philomène får vara den vuxna, en roll hon egentligen axlat sedan hon var barn. Trots sina svårigheter i vardagen har han fortfarande kvar sin affär. 

Fina kapitel om Nobelfesten

Personer med demenssjukdomar reduceras ofta till sin sjukdom. Berättelsen om Izzy Young är ett fint exempel på hur en kärleksfull omgivning och möjligheten att få leva med sina intressen fortsätter att skapa igenkänning och en väg tillbaka till sig själv, trots sjukdom. 

När Bob Dylan får Nobelpriset 2016 riktas fokus på olika sätt mot Izzy Young. Han är en ikon för Dylanfans och blir inbjuden till Nobelfesten. De kapitel som handlar om allt Philomène gör för att han ska kunna gå och hur det sedan utspelar sig är några av bokens finaste. 

Kärlek mellan far och dotter

Det är en bok som illustrerar den fina linjen mellan värme och förtvivlan. Philomène Grandin sätter ord på obalansen i att hela tiden ge och inte alltid få tillbaka det man vill. Men samtidigt visar att det finns olika värden som inte alltid går eller ens ska mätas. 

De människor vi älskar kanske inte alltid gör som vi vill eller ger oss det vi vill. Men där står vi ändå och åsidosätter oss själva för att ta hand om dem. När motivet är kärlek är det svårt att se hur det skulle kunna vara annorlunda. 

Glöm allt men inte mig är en fin uppväxtskildring, en varm bok om kärleken mellan en far och en dotter och en ärlig skildring av livet som anhörig. För den som gillar samtidskultur finns också flera intressanta aspekter. 

Fler tips

 1. Det är inte mig ni söker

  Av: Dalton, David Tipsat av: Mats Enarsson

  En bok som fördjupar bilden av Bob Dylan och skapar lust att igen lyssna på en av vår tids främsta musikikoner.

 2. Min pappa Ann-Christine

  Av: Roxberg, Ester Tipsat av: Anna Sahlén

  Berättelsen om hur Åke, en 58-årig präst och trebarnsfar, kommer ut som kvinna berättad ur dottern Esters perspektiv.

 3. Karlstad zoologiska

  Av: Hellquist, Hanna Tipsat av: Anna Sahlén

  Hanna Hellquists uppväxt var fylld av djur. Vanliga och exotiska, vilda och tama. Och mitt bland alla varelser och upplevelser fanns en pappa, olik alla andra.

 4. Jag vill ju vara fri

  Av: Persson, Annika Tipsat av: Anna Sahlén

  Ett porträtt av Lena Nyman, teatergeniet som förtjusade både omgivning och publik.