Give me five i Umeå om krokodilen Hugo

I årets upplaga av Give me five i Umeå är Mia Nilssons bok om krokodilen Hugo i fokus. Vicky Uhlander berättar om hur de arbetat med boken på Umedalens bibliotek tillsammans med förskolebarnen och deras pedagoger.

Bild på Vicky Uhlander med ett förskolebarn
För femte året i rad samverkar bibliotek, förskolepedagoger och femåringar kring en gemensam bok inom projektet Give me five. Årets bok är Mia Nilssons Hugo: elak, blodtörstig och jättefarlig?. Biblioteken i Umeå har haft inspirationsträffar där vi läst och lekt boken på olika sätt. Vi har också delat ut böckerna till de deltagande förskolorna.

Give me five erbjuder även förskolepersonalen fortbildning, bjuder in barnen att visa sitt skapande kring boken i en utställning i april och avslutar som tidigare år med en sagofest på Gammlia i samarbete med museipedagoger. I år är alla barn – oavsett ålder - som är intresserade välkomna. Program kommer!

Bokens handling

Bild på bokomslaget till Hugo
Hugo: elak, blodtörstig och jättefarlig? handlar om en australisk krokodil som uppträder med att gå på lina på en resande cirkus där han är den stora stjärnan. Den avundsjuka dromedaren knuffar elakt nog ut honom en natt när han ligger och sover i sin cirkusvagn – rakt ut på vägen i en norrländsk skog.

En krokodil är förstås en främmande ingrediens i den nordiska faunan och djuren blir alla rädda och misstänksamma. Är han en dinosaurie, ett monster? Trots att Hugo egentligen är mycket snäll, nöjd med att baka, städa och sticka så ser han ju ganska farlig ut. Förtvivlat försöker han bjuda in djuren på kalas men de vågar inte besöka den besynnerliga besten.

Då han uppgivet till slut bestämmer sig för att försöka ta sig tillbaka till Australien så råkar han tursamt nog rädda två små vildsvinsungar från en framrusande bil och den tacksamma vildsvinsmamman ber honom då stanna och lovar att hon skall komma och hälsa på med sina ungar.

Om stora känslor

Det visar sig att då vågar även de andra djuren knacka på, om än på darrande ben. Allt slutar med ett stort kalas, även om de nästan sätter kaffet i halsen när de hör Hugo böka i köket. Men han gör ju bara världens bästa chokladtårta som han sen bjuder alla på.

En bok om utsatthet, rädslan för det främmande, mod och vänskap men också om genus, natur och djur och stora känslor. Cirkusmiljön och det stora kaffekalaset inbjuder också till bearbetning på olika sätt.

Den andra boken om Hugo – som inte är huvudbok – handlar om hur Hugo tillsammans med alla djuren ordnar en stor cirkusföreställning i skogen. Där visar Hugo än en gång prov på omtänksamhet och empati.

Give me five på Umedalen och Grubbe

Bild från Give me five på Umedalens bibliotek
På Umedalens och Grubbe bibliotek har vi jobbat med flera av områdets förskolor. Vi valde att bjuda in till två tillfällen. Andra gången läste vi uppföljaren Vilken cirkus Hugo och hade cirkustema där barnen fick uppträda.

Hos oss på Umedalens bibliotek fick barnen höra sagan, lyssna på en Hugo-sång och blev bjudna på australiska krokodilfruktspett. Men bäst var nog att få träffa Hugo i egen hög person i form av en handdocka skapad av Christina, före detta textillärare på Västangårdsskolan.

Innan barnen sa hej då fick de fiska upp två ledtrådar till Hugos hemland ur ett krokodilgap. En ledtråd föreställde ett djur, den andra en företeelse med anknytning till kontinenten, exempelvis en känguru och en bumerang.

Cirkus!

Bild på Vicky Uhlander med barn under Giveme5-projektet
Till träff nummer två skickades cirkusbiljetter i förväg och sedan lästes boken Vilken cirkus Hugo. Barnen fick berätta om sina ledtrådar och vad de tagit reda på om Hugos hemland. Det blev popcorn så klart och så fick barnen vara huvudpersoner i en egen cirkusföreställning, jonglera, visa styrkeprov, gå på lina och bygga en mänsklig pyramid.

Inspirerande arbete

På liknande sätt har övriga bibliotek och förskolor läst och lekt utifrån boken. Det är fantastiskt att se hur uppfinningsrika barnen och pedagogerna är och vad mycket som står mellan raderna i en bra bilderbok. Det är bara fantasin som sätter gränsen.

För oss barnbibliotekarier är det väldigt inspirerande att få jobba tillsammans kring ett tema, en idé och använda oss av olika estetiska metoder i ett läsfrämjande arbete men också att få samverka med andra vuxna från föreningar, Västerbottens museum, Midgårdsskolan och kulturpedagogerna kring barns läsande och skapande.

Give me five i hela länet

På liknande sätt men ibland med andra böcker som de olika kommunerna och tidigare kommundelarna valt har man jobbat över hela länet. Du kan läsa mer om de första fyra projektåren i Umeåregionen i artikeln till höger.

Läs mer om Give me five i hela Västerbotten på projektet egen webbsida. (Länken öppnas i ett nytt fönster.)

Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
Foto: Personal på Missionären och Prosten

1. Hugo

Undertitel: vilken cirkus
    Av: Nilsson, Mia
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

Cirkus Kraman på Grubbebiblioteket

Skrivet av: Maria Nordenback

Som en del i Give me five 2015 fick föreskolebarn uppträda som cirkusartister, inspirerade av böckerna om Hugo av Mia Nilsson. Här är det Cirkus Kraman som i manegen på Grubbebiblioteket visar upp sina konster.

Sånger om Hugo

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Lyssna på sånger om Hugo, inspirerade av Mia Nilssons böcker om krokodilen.

Ett lyckat bilderboksprojekt

Skrivet av: Åsa Zetterström

Berättarprojektet Give me five låter femåringar möta spännande, farliga, roliga och nyskapande bilderböcker. Från 2015 ingår det i den ordinarie verksamheten på flera bibliotek.