Give me five - ett berättarprojekt

Berättarprojektet Give me five bjöd in förskolor och bibliotek i Västerbotten till ett kreativt samarbete. I centrum stod mötet mellan femåringar och bilderböcker.

Give me five ett bok- och berättarprojekt
Tanken med projektet var att barnomsorgens femåringar och deras vuxna, i Västerbottens län, skulle få uppleva spännande, farliga, roliga och nydanande bilderböcker. Barnen fick möjlighet att utveckla nya färdigheter och uttryckssätt genom ett intensivt kulturpedagogiskt arbete där bibliotekarie- och förskolekompetens möttes.

Give me five - barnets fem sinnen

I projektet aktiverades barnets fem sinnen; lukt, syn, smak, känsel och hörsel genom berättande, musik, lek, rörelse och skapande. Det var viktigt att barnens röster skulle få höras och att de fick vara delaktiga. Inom projektet prövades olika sätt att ta till vara barnens tankar och idéer.

Bilderboken har en unik funktion som konstnärlig, inspirerande och livskvalitetshöjande upplevelse. Som pedagogiskt redskap är bilderboken närmast oslagbar.

Give me five i Västerbotten

pojke läser
Många bibliotek och förskolor var engagerade i projektet. Det sista året, 2014, fick drygt 1500 femåringar runt om i Västerbotten läsa och leka Emblas universum av Majken Pollack. Läs mer om boken i Annika Edlunds tips här till höger.

Projektet hade också en blogg, Give me five, som fortfarande finns kvar. Där hittar du mer information och inspirerande exempel på samarbeten mellan bibliotek och förskolor.

Give me five i Sydafrika

Som en del i projektet samarbetade Give me five med Children's Book Network i Sydafrika. Hösten 2012 reste några bibliotekarier från Västerbotten till Kapstaden.

Våren 2013 besökte två sydafrikanska barnboksförfattare, Lesley Beake och Sindiwe Magona, Västerbotten. De träffade barn på biblioteken och deltog även i Littfest, Umeås internationella litteraturfestival, i mars 2013.

Huvudman för Give me five-projektet var Region Västerbotten med bidrag från Statens Kulturråd.

Text: Gunilla Brinck, Länsbiblioteket i Västerbotten, Ingrid Magnusson och Åsa Zetterström, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com

1. Emblas universum

Av: Pollack, Majken
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

Emblas universum

Av: Pollack, Majken Tipsat av: Annika Edlund

Ojoj, vilken bok. Om att hävda sin rätt, om att få vara för sig själv. Om att stå emot trycket. Om att få rätt. Och om att ändra sig.

Ett lyckat bilderboksprojekt

Skrivet av: Åsa Zetterström

Berättarprojektet Give me five låter femåringar möta spännande, farliga, roliga och nyskapande bilderböcker. Från 2015 ingår det i den ordinarie verksamheten på flera bibliotek.

Skrivet av: Ingrid Magnusson den 9 oktober 2012