Gissa böckerna i vår julkalender

I årets julkalender kan du klura ut boktitlar och vinna en bok. En ny ledtråd kommer varje dag fram till 24 december.

Vi har valt ut sex boktitlar. Till varje titel får du fyra ledtrådar som ska leda dig fram till rätt svar. Nya ledtrådar kommer varje dag fram till 24 december. Skicka in formuläret och var med och tävla om böcker. Du behöver inte kunna alla titlar för att vara med. Vi utser fem vinnare efter trettonhelgen.Bok 6

Första ledtråden, citat från boken: 

På julaftons eftermiddag stod Anabell och Kristina med händerna fulla av krokettsmet när Anabells mamma insåg att de redan börjat fira jul i Sverige.

"Men…", stammade hon oförstående, "börjar festen innan Jesus är född?"

Själva var de katoliker. Julen började med midnattsmässa natten mot juldagen. Oroligt undrade mamman ifall svenskarna verkligen var kristna, ifall de gick i kyrkan. Kristina bara skrattade och försäkrade att så var fallet, medan Annabell såg ut att vilja sjunka genom golvet. Efter en lång stund av förklarande och frågande puffade mamman resolut Kristina före sig genom hallen, fram till telefonen. Kristina hann knappt dra av sig det värsta kletet från händerna.

"Du måste ringa hem! Jag kan inte låta dom fira jul utan att du hör av dej!"

Det var förstås mamma som svarade. Klockan var nästan fyra. Alla utom mamma satt i salen och såg Kalle Anka. Hon lät jäktad när hon rabblade telefonnumret.

"Go jul, mamma!" sa Kristina och damp ned med ändan på andra trappstegets grusiga heltäckningsmatta. Rösten som raspade fram det välkända numret hade gjort henne alldeles knäsvag. "Det är jag…"

Först var det helt tyst. Sedan hörde hon hur mamma drog efter andan och harklade sig:

"Lilla gumman… Som jag har tänkt på dej… Och god jul på dej själv! Hur har du det? Var är du?"

"Har inte mitt brev hunnit fram? Jag är hemma hos Anabell. I Wales. Det var hennes mamma som sa att jag måste ringa."

"Tack och lov! Jag har varit så orolig att du skulle sitta ensam."

Nu släppte spänningen och Kristina såg det dukade matbordet och kände alla dofterna: hyacinterna på runda bordet, apelsiner i det gamla mjölktråget, köttbullar, revbensspjäll och rödkål på varmhållningsplattan. Allt blandades med svischande bilder av nymanglade gardiner, sträckta trasmattor där inslagen fortfarande lyste i kritvitt, granen med änglar och halmsaker som tronade intill alla tevetittarna. Hon visste utan att behöva fundera vilket rengöringsmedel mamma använt kvällen innan för att bona golvet och hon såg hur det ångade från det nybakade skållebrödet på skärbrädan. 

Andra ledtråden, om författaren:

Ångermanländsk författare som bokdebuterade i medelåldern. Har själv arbetat inom industrin och har skrivit om arbetarklassen. Har belönats med Ivar-Lo-priset. 

Tredje ledtråden, ämnesord om boken:

Vänskap, klasskillnader, sociala aspekter, romaner, arbetarskildringar, London.

Fjärde ledtråden, en rebus:

rebus till bok 6Bok 5

Första ledtråden, citat från boken: 

Då hör de ett smällande från övervåningen. Som om något hårt slår i golvet. PANG, PANG, PANG. Alla springer ut till hallen.

Nerför trappan kommer Anders. Han är klädd i en enorm päls och har tomteskägg och röd luva. På ryggen har han en stor säck. Men ingen tittar på pälsen eller julklappssäcken, alla tittar på hans fötter. För Anders åker nämligen på ett par gamla träskidor nerför alla trappsteg. Han krockar mot väggen, håller sig fast i trappräcket och lyckas till slut glida nerför den sista biten utan att slå ihjäl sig eller spetsa sig själv med stavarna.

– Finsch det några schnella barn här? ropar han med finsk brytning. Jag är julgubben från de finska urskogarna!

– Välkommen Julgubben, ropar Max och Tarek.

Laylah lägger händerna mot kinderna och fangirlar.

– Ge mig skidorna! ropar Viggo. Jag vill också åka nerför trappan!

Andra ledtråden, om författarna:

En deckarförfattare från Norrbotten som slagit sig ihop med en lärare och forskare från Uppsala och en serieillustratör för att skapa magi för yngre läsare.

Tredje ledtråden, ämnesord om boken:

Bröder, fosterbarn, frånvarande föräldrar, magi, ormar, häxkonster, mellanåldersböcker, fantasy, barn- och ungdomslitteratur.

Fjärde ledtråden, en rebus:

rebus till bok 5Bok 4

Första ledtråden, citat från boken:

Susan vände sig åter mot Döden. Den falska Grisefarsbuken befann sig nu i nivå med skrevet.

”Det här är ett respektabelt hem”, sa hon. ”Och det här är ett bra arbete. Ett riktigt jobb bland vanliga människor. Och jag hade sett fram emot ett riktigt liv med normala händelser! Och så kommer plötsligt den gamla cirkusen till stan. Titta på er själva. Tre lallande dårar! Jag har ingen aning om vad som försiggår, men ni kan bara ta och ge er iväg. Detta är mitt liv. Det tillhör ingen av er. Det kommer aldrig…”

Då hördes en kvävd svordom, sot rasade ned, och en mager gubbe landade i eldstaden.

”Röven!” sa han.

”Du store!” rasade Susan. ”Och här har vi pysslingen Albert! Tänka sig! Stig på, för all del! Om inte den riktige Grisefar infinner sig snart, så kommer han inte att få plats.”

Han kommer inte att göra oss sällskap, sa Döden. Kudden gled ljudlöst ned på mattan.

”Och varför inte det? Båda barnen har skrivit brev till honom”, sa Susan. ”Det finns faktiskt regler.”

Ja. Det finns regler. Och de står med på listan. Jag kontrollerade den.

Albert tog av sig den spetsiga hatten och spottade ut lite sot.

”Jadå. Det gjorde han. Två gånger”, sa han. ”Finns det något att dricka här?”

”Men varför har du kommit hit?” frågade Susan Döden. ”För om du är här i tjänsten, så ska jag be att få upplysa dig om att munderingen är synnerligen osmaklig…”

Grisefar är… indisponibel.

”Indisponibel? På själva Grisvaktarafton?”

Ja.

”Varför det?”

Han är… hur ska jag uttrycka det… det finns inget riktigt motsvarande människoord, så… vi får väl nöja oss med… död. Ja. Han är död.

Andra ledtråden, om författaren: 

Adlad, bästsäljande britt vars omfattande fotnoter har roat läsare sedan 1971.

Tredje ledtråden, ämnesord om boken: 

Humor, fantasy, högtider, morföräldrar.

Fjädre ledtråden, en rebus:

rebus till bok 4Bok 3

Första ledtråden, citat från boken:

"De kom in i rummet och stannade vid tröskeln. Simeon satt i telefonen. Han vinkade åt dem. "Sätt er allihop. Jag är strax färdig." Han fortsatte att tala i telefon. "Är det hos Charlton, Hodgkins & Bruce? Är det ni Charlton? Det här är Simeon Lee. Ja, inte sant? … Ja … Nej, jag vill att ni ska skriva ett nytt testamente åt mig … Ja, det är rätt länge sedan jag skrev det andra … Det har blivit en del förändringar … Nej, nej då, det är ingen brådska. Jag vill inte förstöra julen för er. Låt oss säga annandagen eller dagen efter. Kom bara hit, så ska jag berätta hur jag vill ha det. Nej då, det är ingen fara. Jag tänker inte dö riktigt än."

Han lade på luren och såg sig sedan om på de åtta familjemedlemmarna. Han skrockade och sa: "Ni ser så molokna ut allihop. Vad står på?" "Du ville träffa oss", sa Alfred. "Åh förlåt mig" sa Simeon hastigt, "det var ingenting viktigt. Trodde ni det rörde sig om ett familjemöte? Nej, jag känner mig bara lite trött idag. Ingen av er behöver komma hit upp efter middagen. Jag tänker gå och lägga mig. Jag vill vara utvilad till juldagen."

Han log mot dem. George sa allvarligt: "Javisst, naturligtvis …" "Julen är en gammal fin högtid", sa Simeon. "Den gynnar sammanhållningen i släkten."

Andra ledtråden, om författaren:

En av de genom tiderna mest sålda författarna. Född i Devon i England.

Tredje ledtråden, ämnesord om boken:

Deckare, jul, diamanter, 1930-tal.

Fjärde ledtråden, en rebus:

rebus till bok 3Bok 2

Första ledtråden, citat från boken:

"Vi smet tyst in till oss. Borta i sängen sov farmor. Hon snarkade sakta. Det var så lugnt inne. Allting tedde sig fint och pyntat. Rena lakan i bäddarna, maten stod kvar på bordet, rödbeta, inlagd sill, en bit ost, lutfisk, gröt, fin vit gröt.

Fyra gröna äpplen. Jag trivdes med ens oerhört. Det blev jul, äntligen. Mor slog sig ner vid bordet:

– Sätt dig du också och ät så mycket du vill ha.

Inte orkade jag så mycket, men ändå, klockan var nära tolv på natten, en förbjuden tid annars; mor och jag satt vid ett festligt bord, farmor sov där i sängen och farmor var ändå farmor, fast hon blivit fjollig var det ändå roligt att ha henne i huset.

Mor åt friskt, det var som om hon fått aptit sedan hon var säker på att vi skulle bli ostörda. Hon blåste eld under kaffepannan också. Så gick hon till lådan där hon brukade ha tröjor och blöjor åt barnen som skulle komma. Hon tog fram ett litet paket.

– Det här är från Albert och mig, viskade hon, du får det nu, det skall vara julklapp.

Jag vecklade upp paketet. Det var en grön sticktröja. Med bruna bårder. En ny sak, köpt färdig. Jag tror det var första gången jag fick något som var färdigköpt, utom skor och hatt.

– Det var meningen du skulle haft en mössa också, en stickluva, men det räckte inte, viskade mor."

Andra ledtråden, om författaren: 

En av våra mest kända arbetarförfattare. Född i Mellansverige, flyttade mycket under sin fattiga barndom men bodde sedan i samma torp från 19 års ålder ända till sin död.

Tredje ledtråden, ämnesord om boken:

Arbetarskildringar, romaner, biografier, författare, mödrar, döttrar.

Fjärde ledtråden, en rebus:

rebus för bok 2Bok 1

Första ledtråden, citat från boken:

"Och så kom julafton igen. Och just som de dansat kring granen och skulle dricka kaffe, bultade det på ytterdörren, och in kom en stor lurvig julbock, som såg mycket farligare ut än den som kommit förra året!

[De] kände genast igen paketen, som han höll i hand, därför blev de inte rädda, men den här gången var det lilla Prick som kröp under bordet i stället.

Och just som julbocken räckte fram paketen, bultade det på den motsatta dörren, och in kom en julbock till alldeles lik den som kommit förra året. Och han blev så förvånad, när han såg att det redan fanns en julbock där, så han lyfte på det han hade framför ansiktet och stirrade på den andra julbocken. Och då såg barnen, att den julbocken som kom sist var [han]!

Men den främmande julbocken tog fram två par skidor och räckte fram dem till [dem].

– Det här är från tvillingarna, sa han.

– Tack, snälla, snälla prinsen! ropade [hon]."

Andra ledtråden, om författaren:

Illustratör, författare och konstnär från Stockholm som skrev barnböcker. Inspirationen till några av hennes mest kända karaktärer kom från hennes mostrar.

Tredje ledtråden, ämnesord om boken:

Julen, bilderböcker, barn, traditioner.

Fjärde ledtråden, en rebus:

rebus bok 1

Mina svar

    Liten stuga i snön med ljus inifrån
    Originalbild: PtahaI Bigstock

    Målgrupp:

    Ämnesord

    Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 10 november 2017