Girl in a band

Kim Gordon är skicklig på att berätta sin historia. Självbiografin Girl in a band är fängslande på många sätt, med vardagsskildringar, vänskap och gemenskap med andra rock-ikoner och om en svidande skilsmässa.

Kim Gordon är före detta basist och sångerska i det inflytelserika men sedan 2011 nedlagda bandet Sonic Youth. Girl in a band är hennes självbiografi.

Starka vardagsbeskrivningar

Kim Gordon är skicklig på att berätta sin historia. Hennes vardagsbeskrivningar når ibland stunder av hänförande känslighet och styrka. Jag har sedan början av 90-talet varit ett fan av Sonic Youth och de band som fanns i deras närhet, till exempel Nirvana, Dinosaur JR och Smashing Pumpkins. Utifrån den aspekten var det nostalgiskt att få ta del av berättelser om människor och platser som utspelade sig i denna del av musikvärlden.

Fängslande berättare

För några år sedan läste jag Patti Smiths Just kids och på många sätt är Patti Smith och Kim Gordon olika, men på andra sätt påminner de båda kvinnornas liv och självbiografier om varandra. De är båda tuffa, emotionella och fängslande.

Kim Gordon berättar öppenhjärtligt om sin vänskap och bekantskap med Danny Elfman, Kurt Cobain, Courtney Love, J. Mascis, Sofia Coppola, Neil Young, Henry Rollins och Kim Deal med flera. Förutom musiken berättar hon bland annat även om sin uppväxt på västkusten och den problemfyllda relationen till sin schizofrena bror samt självupplevda minnen från konstscenen i 1980-talets New York.

Slut på både äktenskapet och bandet

Kim Gordon och Sonic Youths gitarrist och sångare Thurston Moore var gifta sedan 1984, men 2011 gick de igenom en tumultartad separation. Sonic Youth gick samma år ut via sitt skivbolag och lät meddela att de skulle "sluta för en stund". Kim Gordon berättar om skilsmässan i boken och det märks på hennes språk och på hennes sätt att berätta att det fortfarande svider.

Här kan du höra författaren själv berätta om boken:

Just kids

Av: Smith, Patti Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

I sin memoarbok målar Patti Smith upp en levande bild av en omvälvande och legendomsusad sfär.

Bedsit disco queen

Av: Thorn, Tracey Tipsat av: Anna Sahlén

Tracey Thorn verkar råka in i det som blir till hennes musikkarriär. Lycklig slump eller inte – hennes ödmjuka biografi är rolig att läsa.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johan Sundlöf den 21 december 2015