Ghostman

En thriller i rasande tempo med Jack Delton – världens bästa okända brottsling.

Av: Hobbs, Roger
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Den som sett franska filmen Nikita kanske minns vad som hände när ett topphemligt uppdrag gått snett – man ringer städaren. En namnlös man dyker plötsligt upp och röjer undan alla spår på brottsplatsen, och skyr inga medel för att lyckas med sitt uppdrag.

En försvunnen rånare

Jack Delton, huvudpersonen i Ghostman, är en lite elegantare version av en sådan städare. Han ser till att få saker att försvinna: människor, pengar, spår efter brottslingar. Han har aldrig dömts för något brott och finns inte i några register. Han tar rejält betalt men de få som känner till honom har ingen brist på resurser.

Nu får Jack i uppdrag att genast bege sig till Atlantic City för att städa upp efter ett misslyckat kasinorån. En av rånarna är spårlöst borta tillsammans med bytet, en enorm summa pengar försett med ett avancerat rånskydd. Om 48 timmar är pengarna borta, och klockan tickar.

En historia utan paus

Den debuterande författaren Roger Hobbs berättar en historia som aldrig tar paus. Jack Delton sover knappt och äter väldigt lite, han förutser nästan alla sina motståndares drag och är precis som Lee Childs actionhjälpte Jack Reacher aldrig svarslös.

Det som gör att Jack Delton inte är odräglig är att författaren låter oss titta in lite i vår superproffsige huvudpersons privatliv. Det är i ärlighetens namn väldigt sorgligt och tråkigt. På något sätt är det sympatiskt för läsaren att ta del av. Det får gärna komma fler böcker om Jack Delton. Som han förstås inte heter egentligen, om någon undrade.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun. 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 4 april 2014