Gengångare

Klassiska skräckberättelser från 1800-talet med mysiga miljöer och sjöbussar.

Av: Crawford, F. Marion
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

När det gäller noveller är mina favoriter av den gamla skolan: Rudyard Kipling, H.G. Wells, Arthur Conan Doyle och såklart H.P. Lovecraft. Francis Marion Crawford är en annan novellist som hör till skaran. 

Fängslande miljöbeskrivningar

Gengångare består av noveller från slutet av 1800-talet och även om temat är skräck skulle jag nog hellre vilja kalla dem mysrysare. Det gemensamma temat är det övernaturliga men där finns en bredd på historierna.

Jag älskar miljöbeskrivningarna och de olika berättarjagen som ofta består av kaptener i skeppsmiljöer. Det är en särskild stil som jag tror att många som gillar ovanstående författare känner igen. 

Det är sällan jag blir skrämd av dem men vissa noveller fastnar verkligen. Favoriten är novellen "Överkojen" som egentligen är en ganska enkel historia. Men det är något med berättarstilen och beskrivningarna som får mig att gilla den, väldigt mycket.

Låna och läs

Jag tycker mig ana att den här typen av berättelser kommer igen. Tv-serien Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities tycker jag på många sätt hyllar den här typen av historier. Och jag hoppas att fler som skräcknovellfantaster hittar till den här samlingen. Om inte annat bara för att läsa novellen "Överkojen".

Fler tips

 1. McGlue

  Tips Av: Moshfegh, Ottessa Tipsat av: Anna Sahlén

  En mörk kortroman som talar till alla sinnen med sin svärta.

 2. Skräck och rysare i tecknade serier

  Artikel Skrivet av: Terje Nordin

  Zombier, alternativa världar och uråldriga varelser är några av ingredienserna i vår lista på skräck- och rysarserier.

 3. Till havs med litteraturen

  Artikel Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Allt du visste eller inte visste att du ville läsa om havet. Vicky Uhlander tipsar om alla möjliga sorters marin läsning.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 30 augusti 2023