Generation ego

Är dagens unga den mest självupptagna generationen någonsin? Och om det stämmer, varför har det blivit så? Det försöker Ana Udovic reda ut i boken Generation ego.

Ett enkelt svar, som har framförts emellanåt, är att det är föräldrarnas fel – de lär inte barnen att ta ansvar och klara av motgångar och de vägrar erkänna både barnens och sina egna brister. Men är det verkligen så enkelt?

Sätter frågor i ett större sammanhang

Nej, det är mer komplicerat än så, menar Ana Udovic. Som samhället ser ut idag belönas den som är egocentrisk. Att satsa på sig själv, att göra allt för att synas och bygga sitt eget varumärke är det som gäller. Ungdomarna beter sig bara som de har lärt att det lönar sig att göra. Åtminstone på kort sikt – för i längden är det inte någon lätt tillvaro som väntar dem, med dåligt fungerande skola, ökande psykisk hälsa och hög arbetslöshet. För att handskas med den verkligheten är knappast det egocentriska perspektivet till någon hjälp.

Någon enkel lösning på problemen går inte att hitta, förstås, och författaren försöker inte heller göra det. En av bokens styrkor är just att den går på djupet och inte nöjer sig med några enkla svar, utan sätter in frågan i ett större sammanhang och ser på den från flera håll – Ana Udovic har bland annat intervjuat ungdomar, lärare, psykologer och forskare inom olika områden.

Sammanfattningsvis en mycket intressant, välskriven och tankeväckande bok.

Lyckliga i alla sina dagar

Av: Björk, Nina Tipsat av: Annika Winning

Aldrig förut i historien har väl vi i västvärlden haft så mycket personlig frihet och kunnat göra så många val. Men gränser finns naturligtvis och kanske är ramarna mycket snävare än vi uppfattar dem.

Frånsprungen

Av: Frank, Robert H Tipsat av: Sonja Viklund

När alla försöker se om sitt eget hus blir alla förlorare, hävdar ekonomiprofessorn Robert H. Frank.