Gatsby på film igen
F. Scott Fitzgeralds bok om intriger, otrohet och moraliskt förfall bland överklassen blev populär först efter hans död. Nu har berättelsen återvänt till filmduken för fjärde gången.
Den australiska regissören Baz Luhrmann har tidigare gjort flera visuellt utmärkande filmer. När han nu skapat en kostymfilm med 1920-talets amerikanska överklass som fond finns förutsättningar för en fest för ögat.
Den store Gatsby är ett svartsjukedrama i skuggan av framgång och rikedom. Historien i romanen berättas av Nick Carraway som hyr ett hus intill Jay Gatsbys storslagna villa. Under en sommar får han inblick det sociala spelet som pågår i överklassen runtom honom.
Ännu en klassiker för Baz Luhrmann
Baz Luhrmann har tidigare tagit sig an William Shakespeares Romeo & Julia och skapade då en moderniserad film med Claire Danes och Leonardo Di Caprio i huvudrollerna. Den senare spelar rollen som Jay Gatsby i 2013 års version av Den store Gatsby.
Som regissör använde sig Baz Luhrmann av ett karaktäristiskt bildspråk i de tre filmerna Strictly Ballroom, Romeo + Julia och Moulin Rouge, som gjordes under samlingsnamnet "The red curtain trilogy". Hans filmer har nominerats till och vunnit flera utmärkelser, framför allt Moulin Rouge.
Fördröjd framgång
I och med den aktuella filmatiseringen har försäljningen av boken fått ytterligare ett uppsving.
Scott bodde med sin fru Zelda och deras gemensamma barn på Long Island under en tid och bokens miljöer är hämtade därifrån. Under sitt liv tillsammans deltog paret Fitzgerald i otaliga fester, världen över, tillsammans med andra välbeställda. Det är nog inte alltför långsökt att anta att F. Scott Fitzgerald låtit egna upplevelser färga romanen.
Anna Sahlén, Minabibliotek.se