Garanterat bra böcker
Det är lätt att bli entusiastisk över sin läsning och många bibliotekarier delar gärna med sig av sina upplevelser, skriver Tommy Bildström i sin krönika. Det kan dock vara lite svårare att tipsa om böcker som verkligen betyder något. Med en ny hylla från Kulturrådet blir det lite lättare.
Jag tror att de flest bibliotekarier lider lite av någon sorts "show and tell"-sjuka. Jag märker det ibland i fikarummet när vi diskuterar böcker. Det kan vara allt ifrån något roligt till något som berört. Jag tänker ofta att vi i livets alla skeden har olika behov av litteratur.
Många vill bli underhållna (eller skräckslagna) för stunden. En del av oss är öppna för nya upplevelser och synsätt via resor i böcker, vissa vill djupdyka in i människans natur eller se böckerna som en spegling av den mänskliga själen. För många är det alla dessa delar och när vi hittat något som verkligen berört, underhållit eller provocerat så vill vi visa upp det för världen (eller i alla fall i fikarummet).
För oss bibliotekarier är det lyckligtvis en stor del av jobbet. Att visa upp böcker alltså (men också att fika). De böcker som underhåller eller skrämmer är egentligen ganska lätta att visa upp, svårare är det med de med de böcker som berör på djupet, även i fikarummet. Kanske mest för att det är en väldigt personlig upplevelse, men också för att vi kanske inte så ofta möter och ser varandra kring frågor som verkligen betyder något.
På biblioteket har vi ett ofantligt stort stöd av Kulturrådet som varje år ger oss upp till 800 noggrant utvalda böcker av lite smalare karaktär. Man skulle kunna säga mer personliga böcker. Garanterat bra böcker som i första hand inte riktar sig åt att underhålla många, utan att beröra den enskilde.
Jag är själv en person som hittar väldigt mycket böcker kring mina specialområden. Ni vet när man nördat ner sig totalt i 1300-tals historieskrivning och - ja, här är vi kanske lite olika. När jag pluggade historia så tyckte jag att Emmanuel Le Roy Laduries bok Montaillou: en fransk by 1294-1324 var otroligt intressant men du som läser detta kanske just nu inte så intresserad av medeltida inkvisitionsprotokoll. (Fast faktum är att Marit Kapla gör en omläsning av just den boken i senaste numret av tidskriften Provins och är nästan lika entusiastisk.)
Något som jag hoppas att vi är överens om, oavsett intresse, är att det är otroligt viktigt att de här böckerna finns på biblioteket. Att bredden finns. Att poesin och den smala litteraturen också får plats. En av de största fördomarna är kanske att böckerna är tråkiga men faktum är att det är en otrolig bredd och en fantastisk variation på böckerna.
Jag hittar mycket skräck, science fiction och till och med erotik som jag inte tror att så många skulle kategorisera som just tråkiga. Barn-, bilder- och ungdomsböcker med ibland lite vågade och samhällskritiskt innehåll förvånar mig också. Det är böcker som berör och därför blir viktiga. De garanterar också att det finns något för alla på biblioteket oavsett var du är i livet.
Kulturrådet bistår också med de nyaste och bästa faktaböckerna, biografierna, fräschaste konstböckerna och många underbara serier. Deras bidrag är ett viktigt tillskott i vårt utbud och något vi är väldigt stolta över att förvalta.
Nu har vi på Nordmalings bibliotek omfamnat vår "show and tell"-sjuka och fått en särskilt hylla med taggen #garanteratbraböcker. Där har alla låntagare chansen att få upptäcka den smala litteraturen och kanske förvånas?
Här följer en lista av mina favoriter som vi fått på biblioteket, men det är såklart min lista och inte din. #garanteratbraböcker garanterar dock att alla får chansen att bygga på sin egen lista.