Gammeltida och andra tider

Människor, föremål och dess tider bildar en berättelseväv som griper tag.

"Gammeltida är en by som ligger mitt i världsalltet." Så börjar Olga Tokarczuks bok Gammeltida och andra tider. Bokens Gammeltida är en by i Polen och själva platsen är berättelsens verkliga centrum. De andra tiderna som nämns i titeln är alla byns invånares tider och även vissa objekts egen tid.

Knyts ihop

Varje kapitel eller snarare stycke i boken benämns som någons eller någontings tid, exempelvis Florentynkas tid, Missias ängels tid eller Spelets tid. Dessa stycken är korta berättelser om och utifrån den person eller föremål vars tid de beskriver. Efter hand knyts de olika tiderna ihop, några personers liv träder fram starkare och blir till en släktsaga.  

Även om berättelsen tar fart vid utbrottet av första världskriget och slutar i modern tid, så är känslan i boken nästan medeltida, det uråldriga och det mytiska gör sig starkt påmint.  

Invånarna lever sina liv, barn föds, de växer upp och skaffar sedan egna barn. I skogen bor den Onde mannen, en man som har förvandlats till ett djur och i vattnet lever anden av en drunknad man. Det vardagliga blandas med det dunkla och det grymma. 

Stor läsupplevelse

Under andra världskriget hamnar byn i frontlinjen mellan sovjetiska och tyska styrkor. Krigets grymhet och den omänskliga behandlingen av judarna drabbar byn på ett förkrossande sätt. 

Boken en stor läsupplevelse. Den är ganska kort, 250 sidor, men känslan den ger griper ett djupt tag i läsaren. 

Fler tips

 1. Den stora skrivboken

  Av: Kristof, Agota Tipsat av: Anna Sahlén

  En berättelse i tre versioner om individens ensamhet och behov av tillhörighet i spåren av krig, flykt och exil.

 2. Pow wow

  Av: Orange, Tommy Tipsat av: Magnus Kronlund

  Flera livsöden vävs ihop i Tommy Orange debutroman som utforskar erfarenheter bland amerikanska urinvånare och genomsyras av sorg.

 3. Fåglarna

  Av: Vesaas, Tarjei Tipsat av: Magnus Kronlund

  Vacker och sorglig roman med en total inlevelse i huvudkaraktären.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Magnus Kronlund den 2 juli 2020