Gör skillnad!

En peppande handbok gör alla som vill göra skillnad i miljöfrågor.

Samma dag som FN släppte sin klimatrapport hösten 2018 gick Emma Sundh, Marie Soxbo och Johanna Leymann (då Nilsson) ihop och grundade Klimatklubben, en förening och ett community som växte i rask takt på sociala medier. Sedan dess har de hunnit släppa två böcker tillsammans och åkt runt på föreläsningar i hela Sverige.

Inspiration och råd

När jag letade efter en bok till Ersbodabibliotekets bokcirkel om miljö, klimat och hållbarhet fastnade jag för deras bok Gör skillnad, från klimatångest till handlingskraft. Den innehåller en blandning av intervjuer med forskare och experter, personliga krönikor och tips.

Utan att blunda för svårigheterna är alltihop skrivet på ett lättbegripligt sätt. Som när Emma Sundh i kapitlet om kläder beskriver hur hennes pappa hittat sin stil. Med noll ängslighet kör han övertygat på med sina manchesterbrallor enligt devisen ”jag är supertrendig vart tjugonde år. ” Kapitlet följs upp med faktarutor om mikroplast, hur textilåtervinning fungerar och tips på hur du drar igång klädbyte med vänner eller arbetskamrater.

Det handlar både om de individuella valen i vår vardag, men också om att hitta sätt för ytterligare engagemang. Här finns till exempel handfasta råd om hur du kontaktar en journalist eller gör ett medborgarförslag samt inblickar i hur politisk påverkan kan fungera. Kort sagt är det verkligen en peppande handbok för alla som vill göra skillnad.

Fler tips

  1. Ekoenkelt

    Av: Johansson, Pernilla Tipsat av: Hanna Widman

    En bok för dig som vill börja leva mer hållbart, helt enkelt.

  2. Under en vit himmel

    Av: Kolbert, Elizabeth Tipsat av: Anna Sahlén

    Människan har påverkat miljön jordens miljö de senaste århundradena på ett sätt som saknar motstycke.