Att läsa om igen, på nytt

Den där boken du älskade som barn, vad skulle du tycka om den om du läste den igen? Annika Kimmel har läst om flera av sina gamla favoriter och berättar här om sina upplevelser.

Ett tips till dig över 40, eller kanske till er som har läst mycket sedan barn- och ungdomstiden. Minns du ett par titlar som blev oförglömliga? Böcker som var del av identiteten, en del av "Sturm und Drang"-tiden? Böcker som du inte ens förstod då men som kändes extra spännande, extra pirriga eller kanske till och med lite förbjudna?

För mig finns det en hel del sådana böcker. Det fanns alltid böcker i min närhet och när jag tittar i gamla fotoalbum ser jag en tydlig trend. Från sex års ålder finns det massvis med bilder på mig där jag läser. Sittandes, i sängen, i soffan, på tåget.

Jag önskade mig och fick böcker i födelsedagspresent och julklapp. Det gick tydligen så långt att mina föräldrar blev arga då jag bara läste när jag satt i bilen, fast vi åkte genom Rocky mountains när jag var 13 år. Trots det har jag fina minnen av snögetter, otroligt vackra utsikter och storslagen natur. Jag hade en fas, när jag var mellan kanske 11 och 15, när jag läste allt. Många av böckerna kanske inte alls passade min ålder.

Flera foton av skribenten som barn, läsande böcker

Första gången jag läste Purpurfärgen var jag kanske 12 eller 13 år. Jag läste om boken i 20-årsåldern, då i originalversionen. Det var en annorlunda upplevelse att läsa en så omtalad bok som ung vuxen. Jag vet att jag skulle läsa boken med helt andra ögon om jag läste den på nytt idag.

Det finns fler böcker som har lämnat intryck. I många år påstod jag att Andarnas hus var bästa boken någonsin, men ärligt talat kommer jag inte ihåg särskilt mycket om den längre. Jag vägrade se filmen när den kom ut 1993, jag har ännu inte sett den och vet inte om jag någonsin kommer att göra det. Men jag vet att jag kommer att läsa om boken.

När The handmaid's tale blev tv-serie tänkte jag "Den här har du ju också läst". Det var för många år sedan, ja för dryga två decennier sedan, när jag också läste många andra böcker av Margaret Atwood. Jag läste inte många dystopier på den tiden. Då var det oftast en författare som jag fastnade för.

Första gången läste jag den i tysk översättning och nu som vuxen, som mamma till tre, på engelska. I en värld som inte har utvecklats som jag hade önskat mig att den skulle ha gjort. Väldigt tänkvärd läsning och jag kan bara ge er som inte läst boken tipset: läs den!

Nu har jag läst ut The handmaid’s tale. Sedan jag läste boken för första gången har det gått mellan 20 och 25 år och jag har läst många fler dystopier sedan dess. Både böcker som riktar sig till ungdomar som klassiska vuxenböcker. Både de som utspelar sig i Nordamerika och de som utspelar sig i Europa. Känslan att läsa om en bok jag har läst förut kan ibland bara beskrivas som att komma hem. Det är som att besöka platser jag inte varit på länge. Jag både känner igen och upptäcker nytt.

Flera foton av skribenten som ung, läsande böcker

Det finns några titlar som jag har läst om, några jag vill läsa om och såklart också en sådan där bok som jag har letat efter, men inte kan hitta. I just den boken är handlingen förlagd till Moose factory i Ontario, Kanada och det är på något sätt en kärlekshistoria mellan två ungdomar. Minst en av dem tillhör ursprungsbefolkningen. Jag har letat förgäves.

Smaken förändras ju med åren, men även om boken som du vill läsa på nytt inte alls speglar dina känslor från då så kan det vara en underbar upplevelse. När du kommer på en titel på en sedan länge glömd bok, försök att få tag i den. När du bara kommer ihåg en handling kan du fråga personalen på biblioteket om de kan hjälpa dig att leta fram titeln. Boken som du läste för länge sedan kan vara värd mödan. Och om du mot förmodan inte gillar boken, lägg den åt sidan. Du kanske vill ge den en chans till om 20 år?

Foto: Privat

Våra texter

  1. Att läsa och att läsa om

    Artikel Skrivet av: Kristina Viklund

    Att läsa om är något helt annat än att läsa en riktigt bra bok för första gången. Det skriver Kristina Viklund i sin krönika. Och tipsar om två favoritomläsningar.

  2. Böcker att återvända till

    Artikel Skrivet av: Hanne Eklund

    De är inte många men de finns. Böckerna som du genast vill läsa om när sista sidan är utläst.

  3. Tio böcker att återvända till

    Artikel Skrivet av: Elisabet Pettersson

    Många böcker hänger ihop och skapar en stämning, tycker Elisabet Pettersson, som helst skulle vilja välja tio författarskap i stället för böcker.

  4. The handmaid's tale

    Tips Av: Atwood, Margaret Tipsat av: Anna Sahlén

    I republiken Gilead lever befolkningen under strikta regler. Det här är Offreds berättelse om den inskränkta tillvaron som fertil kvinna.

  5. Klassiker från skoltiden

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Den första kontakten med litteraturens klassiker sker ofta i skolan. Visst är det nyttigt att lära sig om historia och det egna kulturarvet genom skönlitteratur, men upplevelserna kanske inte alltid är odelat positiva.

  6. Högläsning för män

    Artikel Skrivet av: Åke Samuelsson

    Varje sensommar åker jag till fjällen och fiskar tillsammans med tre goda vänner. Det har vi gjort i snart 20 år. Jag minns inte riktigt hur det började, men det har blivit ett stående inslag att jag läser en stump i gasollampans sken när de övriga har lagt sig – en godnattsaga helt enkelt.

  7. De här kända böckerna läste vi aldrig ut

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Har du några kända böcker du har börjat läsa, men inte tagit dig igenom? Du är i gott sällskap. Här berättar personal på våra bibliotek vilka böcker som de gått bet på.

  8. 10 läsningar som stannat kvar

    Artikel Skrivet av: Aina Gustavsson

    Här är tio böcker, bokserier eller författarskap som har gjort ett bestående intryck på Ersbodabibliotekets Aina Gustavsson. En bokresa med både lättsamt innehåll och mer djupsinningt.

Böcker jag har läst igen och tyckte om

  1. The handmaid's tale

    Av: Atwood, Margaret
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  2. The color purple

    Av: Walker, Alice
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 1982
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok

Böcker som har lämnat intryck

  1. A little life

    Undertitel: a novel
    Av: Yanagihara, Hanya
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  2. Röta

    Av: Pettersen, Siri
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
    Finns som: Bok
  3. Ronja Räubertochter

    Av: Lindgren, Astrid
    Språk:
    Tyska
    Publiceringsår: 1982
    Klassifikation: Tysk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  4. Emil i Lönneberga

    Av: Lindgren, Astrid
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1976
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  5. Tagebuch

    Av: Frank, Anne
    Språk:
    Tyska
    Publiceringsår: 2001
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Bok
  6. Gone with the wind

    Av: Mitchell, Margaret
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 1936
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  7. Saeculum

    Undertitel: Thriller
    Av: Poznanski, Ursula
    Språk:
    Tyska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Tysk skönlitteratur
    Finns som: Bok

Böcker jag vill läsa minst en gång till

  1. Of mice and men

    Av: Steinbeck, John
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  2. Andarnas hus

    Av: Allende, Isabel
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2017
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
    Finns som: Bok
  3. A midsummer night's dream

    Av: Shakespeare, William
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Engelska
    Finns som: Bok
  4. Robinson Crusoe

    Av: Defoe, Daniel
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 1993
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  5. Fallet Mary Bell

    Undertitel: porträtt av barn som mördar
    Av: Sereny, Gitta
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1995
    Klassifikation: Rättsväsen
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Kimmel den 1 mars 2018