Fundamentalisterna

En skrämmande reportagebok om människor som lever i ett samhälle där homofobin finns överallt och hur evangelikala grupper i Sverige har nära kopplingar till kyrkorna i Uganda.

För några år sedan vände hela världen sina ögon mot Uganda när presidenten Yoweri Museveni godkände en lag som medförde dödsstraff för homosexualitet. I decennier hade en kristen rörelse, finansierad av amerikanska intressen, spridit hatpropaganda i Uganda. Efter påtryckningar utifrån antog Uganda så småningom i stället en lag om livstids fängelse för den som flera gånger ertappas med homosexuella handlingar.

USA-import

Annika Hamrud tar oss med på en resa från Uganda, via USA till Sverige för att undersöka hur det kunde bli så här. Majoriteten av Ugandas invånare tillhör någon församling och idag dominerar den evangelikala läran. Evangelikalism är en bibeltrogen protestantisk inriktning som ofta har förbindelse till amerikansk konservativ teologi.

En av de största kyrkorna i dag i Uganda är Hillsong. De finansierar till stor del sin verksamhet genom en ugandisk kör av barnhemsbarn som turnerar jorden runt i olika systerförsamlingar och har uppträtt i Klara kyrka i Stockholm.

På liv och död

Det som griper tag mig är de många olika livsöden vi får lära känna. Som Najjuma som har förlorat sin flickvän Miriam i ett attentat mot en gayklubb som de två drev tillsammans. Trots att ett 30-tal människor avrättats har det inte nämnts i svensk massmedia. Susan som ständigt måste överge sina barn och leva på flykt eftersom hennes far vill mörda henne. Fred som till sist får asyl i Sverige, efter att hans egen familj har utsatt honom för flera mordförsök.

Stark och stundvis svår läsning på grund av all ondska som beskrivs. En viktig bok att läsa för att påminnas om att våra liv kan se så olika ut.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hedvig Morin den 7 april 2021