Fula tjejer

I början är det lite kul. Ett instakonto med fula kändisar och lärare. När bilder på allt fler av skolans tjejer dyker upp, får Eleni nog. Tillsammans med Tilde och Jasmine ska hon sätta dit idioten bakom kontot.

På Frejaskolan startar någon instagramkontot Fula tjejer. Anonymt såklart. Först med kändisar och en lärare på skolan.

"Skräcken", eller Anna Ödlund, har varit lärare sedan innan skräcködlorna dog ut. Fulaste bilden av henne, får många likes och skrattgråtande emojis.

Inte roligt längre

Sedan tre tjejer på skolan och en bild på Tilde. Från skolkatalogen där hon ser ut som en drogad zombie med halvslutna ögon och halvöppen mun. Tilde vill bara dö. Gå och gömma sig för alla blickar och fnissande anspelningar. Hur många likes och kommentarer vill hon inte veta.

När en bild på skolans populäraste tjej läggs ut, och hon jämförs med en gris, eskalerar det. Jasmine är inte van att bli hånad.

Dags att agera

Eleni bestämmer sig för att gå till grunden med det hela. Den jäveln måste avslöjas. Hon övertygar Tilde och Jasmine att gå ihop och sätta dit den dryga idioten bakom kontot. Att det är en han är det ingen tvekan om.

Fula tjejer är en bok med nerv och gastkramande spänning. Och med humor. Om vänskap, lätt att känna igen sig i. Om feminism!

Suveränt samarbete

Tre av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare har skrivit boken tillsammans - Sara Ohlsson, Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Fantastiska Stina Wirsén har gjort illustrationer och handtextning.

Det här är första boken i deras samarbete. Jag ser fram emot uppföljarna Jobbiga tjejer och Svaga tjejer.

Läs också

  1. Inuti huvudet är jag kul

    Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Angelica Seger

    Att börja i en ny skola, i en ny stad där du inte känner någon, kan vara jobbigt för vem som helst. Men för Liv blir det nästan helt outhärdligt.

  2. Som om jag frågat

    Av: Lindbäck, Johanna Tipsat av: Emma Sigvardsson

    När John börjar nian vänds hela livet upp och ner och allt känns hopplöst. Är det verkligen så här det ska vara från och med nu?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 5 mars 2021