Fryser du?

Blir du tröstad av tanken "det finns de som har det värre", så kommer här lite lästips om folk som har frusit mycket mer än du!

Romanen Himmel över Everest av David Lagercrantz blev min inkörsport till dessa blodisande böcker. Där beskrivs en Mount Everest-expedition som slutar i katastrof, med över tio döda kvar på berget. Orsaken till katastrofen är okunskap, ärelystnad och det faktum att man kan köpa sig en biljett till världens högsta bergstopp. Författaren, som även skrivit en biografi om äventyraren Göran Kropp, är starkt kritisk till kommersialiseringen av Everest.
 
Mount Everest
Himmel över Everest bygger delvis på en sann händelse, som skildras i boken Tunn luft. Författaren till den boken deltog i expeditionen för att dokumentera äventyret. Det är en ryslig händelseutveckling som beskrivs, och vetskapen att detta har hänt i verkligheten gör naturligtvis historien ännu mer skrämmande. Om du funderat över vad som händer med en människa som håller på att frysa ihjäl så är detta rätt bok att läsa.
 
Det finns gott om böcker om bergsbestigningens fasa och njutning. Kampen om att bestiga Everest har fått en fin och lättläst översikt i Mount Everest – mellan himmel och helvete.
 

Inga semestertrippar

Polarfärder är ju heller inga semestertrippar. Kändast är kanske S. A. Andrées ballongfärd mot Nordpolen, som ju slutade i katastrof. Denna resa finns beskriven i romanform i Ingenjör Andrées luftfärd. Det finns förvånansvärt mycket material och foton bevarat från denna färd, till exempel i Andrées polarexpedition som kom för några år sedan.


Tuffa strapatser

Störtad ballong
Polarforskningens historia har nyligen fått en mycket läsvärd översikt i Polardrömmars höga pris. Under 300 år har folk slitit, frusit och dött för att få sätta en flagga i isen längst upp i norr, eller söder för den delen. Det är fasansfulla stapatser som skildras, som får våra vinterplågor att framstå som lite fåniga! Vad gör man när expeditionens ende läkare behöver opereras? Läkaren opererar sig själv, med hjälp av skalpellen, en spegel och en flaska sprit för att hålla humöret uppe. Boken innehåller även lästips, om man inte fått nog av kylslagna berättelser.
 

Underbara bilderböcker

Arktis
Polarområdenas växt- och djurliv utsätts för extrema påfrestningar, och fyller mig med stor vördnad över att livskraften trots allt kan segra över den grymma naturen. Landet, vattnet, isen och himlen är storslaget, vackert och grymt. Två nya böcker med underbart bildmaterial har kommit ut under hösten 2008, Värld av isoch Vindar från Arktis, låna, läs och njut. Känns det lite varmare nu?
 
Text: Mats Enarsson, Sävar bibliotek

 
 1. Ingenjör Andrées luftfärd

  Av: Sundman, Per Olof
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Tunn luft

  Undertitel: en insidesskildring av tragedin på Mount Everest
  Av: Krakauer, Jon
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Sport, skolidrott, elitidrott, doping inom idrott, mm.
  Finns som: Bok
 3. Himmel över Everest

  Av: Lagercrantz, David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Vindar från Arktis

  Av: Elander, Magnus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Biologi
  Finns som: Bok
 5. Andrées polarexpedition

  Undertitel: ett ödesdrama i text och bild
  Av: Lundström, Sven
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Polarländerna
  Finns som: Bok
 6. Värld av is

  Undertitel: ett hotat Arktis
  Av: De la Lez, Mireille
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Polarländerna
  Finns som: Bok

Tunn luft

Av: Krakauer, Jon Tipsat av: Randi Ström

En fascinerande och skräckinjagande verklighetsskildring.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Mats Enarsson den 16 januari 2009