Frukten av ett brott

I Sydafrika 1984 var det straffbart för en vit man och en mörk kvinna att få barn. Frukten av ett brott är en rörande inblick i hur det var att växa upp under apartheid.

Trevor Noah är en sydafrikansk komiker som kanske är mest känd för oss i Sverige som programledaren för det amerikanska underhållningsprogrammet "The Daily Show". Han har också några stand up-shower på Netflix så jag förväntar mig något roligt från en rolig kille.

Det får jag. Men också några tårar.

Uppväxt och rasism

Trevor Noah är född 1984 i Sydafrika under tiden för apartheid och var alltså resultatet av ett straffbart brott: hans mamma är mörk och hans far vit schweizare. Boken handlar uteslutande om uppväxten och rasismen i Sydafrika och karriären nämns knappt annat än i förbifarten.

Vi får följa en ganska våldsam och gripande barndomsskildring där mycket fokus läggs på förhållandet till mamman. Som svensk måste man då och då påminna sig om att Trevor Noah i skrivandets stund inte är särskilt gammal, bara 35, så den tidsmässiga distansen är inte särskilt stor.

Vissa kapitel är upplagda som en stand up-show, andra är rörande personliga, särskilt mot slutet. Jag tycker absolut att boken är värd att läsa, detta även om du inte har någon aning om vem Trevor Noah är.

En liten varning för den svenska översättningen utfärdas dock. Jag kan tänka att Trevor Noahs lite personliga amerikanska tilltal är lite svåröversatt och ibland smyger det sig in försvenskad slang ”som den där jeppen”. Om du är akut allergisk mot sådant kanske du ska försöka läsa boken på originalspråk som då heter Born a crime.

Fler tips

  1. Svart kvinna

    Tipsat av: Anna Sahlén

    En antologi vars många vittnesmål visar på en uttalad rasism i dagens Sverige.

  2. Is everyone hanging out without me?

    Av: Kaling, Mindy Tipsat av: Anna Östman

    Manusförfattaren och tv-personligheten Mindy Kaling berör vitt skilda ämnen i den här biografiska essäsamlingen och hon gör det konsekvent med mycket humor och entusiasm.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 15 oktober 2019