Frihet

Bakom den perfekta familjens fasad finns en avgrund av svek, missförstånd och obesvarade känslor. Jonathan Franzens roman kräver mycket plats, men ger ännu mer tillbaka till läsaren.

Av: Franzen, Jonathan
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Vissa böcker går läsarna runt och laddar för i åratal, innan de ens är skrivna. Och när de väl är skrivna och utgivna tar ibland väntan på översättningen vid. Det gäller inte bara J K Rowlings och Stephenie Meyers trogna fans.

Familj med tilltrasslade relationer

Jonathan Franzen komponerar stora romanbyggen som inte har ett dugg med trolldom och nya världar att göra utan landar tungt mitt i vår kaotiska samtid. Ändå var vi många som jublade när det började skrivas på kultursidor här och var att Jonathan Franzens nya bok var på gång, och att bokens titel var Frihet.

Jonathan Franzen är verkligen ingen massproducent av romaner. Det är tio år sedan genombrottsboken Tillrättalägganden, och däremellan har det inte blivit mycket mer än en tunn bok med självbiografiska drag, Den obekväma zonen.

Men med Frihet har han gjort något som liknar Tillrättalägganden i så måtto att det också är en riktig tegelstensroman i ordets allra bästa bemärkelse, där vi får följa en nutida familj med minst sagt tilltrasslade inbördes relationer.

Från harmoni till ruiner

Valter och Patty Berglund möts när de är collegestudenter, bildar snart familj, renoverar ett vackert hus tillsammans och både irriterar och imponerar på sina grannar med sitt samhällsengagemang. Valter cyklar till jobbet och arbetar för en miljöorganisation, och Patty bakar kakor till grannarna och öppnar hemmet för ensamma grannbarn. Deras två egna barn är förstås riktiga små dygdemönster.

Ett par decennier senare ligger det mesta i ruiner. Valter är lobbyist för kolindustrin och flirtar med sin sekreterare, Patty super hejdlöst, dottern har flyttat därifrån och sonen sagt upp bekantskapen med familjen.

Förfall i ultrarapid

Vad var det som hände? Det får vi så klart reda på, under en lång och smärtsam resa bakom den välputsade fasaden. Jonathan Franzen är mästare på att skildra katastrofer som sker i ultrarapid och ett förfall som slingrar sig fram genom decennier innan det kommer upp till ytan.

Men allt är inte nattsvart utan Franzen blandar både komik och tragik till något som är misstänkt likt livet självt. Den är inte en ströläsningsbok utan kräver lite längre läspass för att komma till sin rätt, men Frihet innehåller huvudpersoner som stannar kvar i minnet för alltid.
 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 7 november 2011