Fredda tio år

I den fjärde boken om Fredda rymmer tant Annas hund Basse och något hemskt är på väg att hända. Fredda möter också en skummis och får veta att hon har en hemlig beundrare.

Fredda har precis börjar trean och har fyllt tio år och är nästan äldst i sin klass. Med två egna katter tycker Fredda att livet är bra. Hon är fortfarande kompis med Niklas F och Karolin i klassen och Max, som bor i samma hus som Fredda. Under sportlovet följer hon med Max till fjällen och resan blir minst sagt snöig.

Personlig favorit

När jag läste böckerna om Fredda var jag precis lika gammal som hon. Min favorit var Fredda tio år. I den boken finns allt som du är med om när du är tio år. Nervositeten inför att börja tredje klass. Hur det känns att få sitt första husdjur och när du blir kär för första gången.

Det är lätt att känna igen sig i Fredda och boken är lättläst och innehåller bilder. Helena Dahlbäck som skrivit böckerna om Fredda skriver med ett lätt språk och det är igenkänningen i Fredda som lyfter boken.

Fler böcker om Fredda

Serien börjar med Fredda sju år och den boken handlar om Fredda och hennes familj och hur det känns när hon slutar förskolan och ska börja första klass. I boken får Fredda åka på utflykt, höra spännande sagor, lära sig bokstäver och tänka över hur en bra vän är.

Men när Fredda går in i fel klassrum och alla skrattar åt henne vill hon sluta skolan. Till slut blir hon ändå van vid det mesta och längtar redan till nästa termin som kommer bjuda på fler roliga saker.

Den andra boken heter Fredda åtta år och i den här boken fyller hon åtta år och ska börja i andra klass. Det börjar en ny tjej i klassen som Fredda gärna vill bli kompis med. Fredda längtar efter ett husdjur och försöker övertala sin mamma och pappa. Tur att Basse, tant Annas hund, finns och Anna behöver mer hjälp än någonsin med att gå ut med Basse.

Fredda funderar mycket

Det händer mycket i Freddas liv och en dag kommer en polis och berättar att det varit inbrott i Freddas skola. I huset där Fredda bor är en lägenhet tom och det är en massa snickare och målare som är där och fixar. Fredda tror att någon kanske ska flytta in och hoppas att det är någon med ett husdjur.

Den tredje boken heter Fredda nio år. Hon är van att gå i skolan, kan läsa, skriva och räkna. Hon tycker att skolan är rolig. Fredda funderar väldigt mycket. Kanske skulle livet vara mer spännande om mamma och pappa var skilda? Och Karolin, hennes bästa vän varför är hon plötsligt så dum?

Det en del roligt i boken också. Fredda börjar i skollaget i fotboll och kanske kommer hon äntligen att få ett eget husdjur!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Lindskog den 18 februari 2012