Frank Fairfield

Banjo, bluegrass och folksånger från 2009!

Frank Fairfield föddes i mitten av 1980-talet, en ung musiker som lever och skapar i vår tid. Ändå känns det som om han just klivit ut ur en tidsmaskin. Det är nästan lite kusligt när man hör de första sekunderna av Nine pound hammer, första sången på Fairfields debutskiva, och inser att det inte är någon fältinspelning av Alan Lomax eller någon annan kringresande musikantropolog på den amerikanska landsbygden i mitten av 1900-talet.

Fairfield spelar alla instrumenten på skivan själv, och använder sig på klassiskt bluegrassvis av banjo, gitarr och fiol men inga trummor. Själv är han prydligt klädd i kostym och vit skjorta, och håret är kammat i en snörrät mittbena.

Den som tycker om musiken som finns med i filmen O brother where art thou? eller har hittat fram till samlingsskivor som The little red box of protest songs eller The vintage blues box borde känna sig hemma med Frank Fairfield.

En fråga man kan ställa sig, i likhet med en recensent, är om det är klokt att så helhjärtat ge sig in i en musikstil att det inte går att skilja efterföljare från förebild. Svaret som gavs i den texten är att det inte är möjligt att se Blind Lemon Jefferson på scen idag – men däremot Frank Fairfield. Men med tanke på att jag läst att Fairfield mestadels tar sig fram på cykel kanske det kan dröja innan vi får se honom i Sverige.

Förutom att jag gillar musiken tilltalas jag också av den stillsamma upprorshandling som det innebär att cykla runt i kostym, spela gammaldags klingande musik och vara allmänt motvalls mot samtiden.

Frank Fairfield skulle nog uppskatta den svenska filosofen Horatius som i början av 1990-talet nödbromsade ett x2000-tåg för att protestera mot alla fåfänga försök att "spara tid" vi människor håller på med. Horatius bok Offensiv nostalgi finns på stadsbiblioteket och lånas ganska flitigt. Kanske är både Horatius och Frank Fairfield så efter sin tid att de blir tidlösa?

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 19 mars 2010