Från Konsum-charken till Buckingham Palace

Ann-Sofie Widegren och Maria Hägglund lämnade Umeå 1994 för att plugga engelska i London i tio månader. 25 år senare är de fortfarande kvar i England och driver ett framgångsrikt företag

Ann-Sofie Widegren och Maria Hägglund arbetar Foto: Chiara Raponi
Undersköterskan Maria Hägglund och charkbiträdet Ann-Sofie Widegren bestämde sig i början av 1990-talet för att resa till London för att bättra på sin engelska. Efter engelskakursen följde en ettårig förberedande kurs i möbelsnickeri och design. Fem år senare hade båda tagit examen i renovering och konservering av dekorativa ytor, vid London Guild Hall University.

Började i liten skala

– När vi var yngre så var vi ofta ute på auktioner i Västerbotten, intresserade av gamla möbler och föremål. Sedan när vi båda skaffade egna lägenheter så köpte vi möbler och restaurerade dem efter bästa förmåga. Tanken var ju att vi skulle åka hem efter våra språkstudier i London, men Ann-Sofie hörde om denna kurs på samma universitet hon läste, berättar Maria Hägglund.

De planerade att stanna ett år till men sedan åka hem, men så blev det inte, det blev fyra år till på samma universitet. Efter examen startade de eget företag för att ta uppdrag inom bland annat renovering och konservering av möbler. 

– Vi började i en liten skala, delade ut små reklamblad i fina områden som vi hade tryckt upp. Vi hade förmånen att ha tillgång till väldigt billiga lokaler de första åren, genom goda vänner. Det tog lång tid att bygga upp en tillräckligt stor kundkrets så vi fick komplettera med lite andra jobb till att börja med, berättar Maria Hägglund.

Kungliga uppdrag

– Vi jobbade bland annat som hemsamarit och charkbiträde. Vi hade väldigt bra kunder som rekommenderade oss till sina vänner och på så sätt spred sig ryktet om vår verksamhet. Britter är väldigt bra på att rekommendera om de är nöjda. Efter några år kunde vi flytta in i en bättre workshop där vi blev kvar i 14 år, säger hon.

Tidigt fick de även uppdrag för Buckingham Palace och blev sedermera hovleverantörer till drottning Elizabeth och prins Charles.

– Vi började jobba på Buckingham Palace medan vi var studenter. En av våra lärare hade en kontakt där och de behövde studenter i möbel- och kulturvård som skulle damma där på morgnarna eftersom de hade börjat öppna Buckingham Palace på sommaren för allmänheten. Detta för att få in pengar till restaureringen på Windsor Castle efter branden, säger Ann-Sofie Widegren.

Kvalitetsstämpel

Efter några år tog de över som supervisors för teamet av dammtorkande studenter och fick flera olika intressanta uppdrag under de månader palatset var öppet. De började jobba för prins Charles några år senare. 

– Prinsen skulle då flytta in i Clarence House efter att drottningmodern hade gått bort. De hade vissa projekt som vi kunde hjälpa till med. Idag gör vi regelbundna projektarbeten i några av hans residens, säger Ann-Sofie Widegren.

Efter fem år ansökte de om hovleverantörskap och fick det beviljat.

– Efter att ha jobbat och levererat tjänster till hovet i fem år så kan man ansöka om att bli hovleverantör. Att vara hovleverantör innebär att det inger ett förtroende och att kunden kan lita på servicekvalitén vi ger. Vi har tack vare detta fått vissa jobb. En nackdel kan vara att folk automatiskt tror att vi därför är dyrare, vilket inte är sant, säger Ann-Sofie Widegren.

Nya lokaler

Under våren 2018 öppnade Maria Hägglund och Ann-Sofie Widegren en kombinerad butik och verkstad i stadsdelen Hampstead i London. De hade under en längre tid letat efter en större workshop, den gamla började kännas för liten eftersom de nu hade några fler medarbetare. 

A&M Restoration and Conservation - butik i London Foto: Ann-Sofie Widegren
Butiken i Hampstead, London.

– Vi hade funderingar antingen på en industrilokal eller en affär med workshopen i anslutning. Vi tittade på ganska många olika fastigheter men ingen som kändes riktigt bra, säger Maria Hägglund.

– När vi första gången tittade på vår nuvarande affär tyckte vi att den var väldigt charmig och vi kunde se potentialen. Den hade tidigare varit en djuraffär i 20-30 år där, så den behövde totalrenoveras, fortsätter hon.

En verksamhet i tiden

– I efterhand kan vi säga att vi är nöjda med affären, vi har fått många nya kunder och flytten har definitivt varit positiv i alla hänseenden. När vi först öppnade så fylldes sidorna i kundkalendern helt. Det hade saknats en liknande service i området ett bra tag. Vi har nu ytterligare två nya medarbetare och känner att vi har lyckats hitta en bra rytm, säger Maria Hägglund.

Ann-Sofie Widegren och Maria Hägglund i sin butik i London Foto: Tobias Kappelmann
Återbruk och hållbar utveckling är en stor trend i dag. I sin verksamhet möter Ann-Sofie Widegren och Maria Hägglund kunder som har möbler av bra kvalitet som de gillar men som är lite omoderna och "trötta". Istället för att köpa nytt spenderar de hellre pengar på att förändra de möbler de redan har.

– De flesta behandlingar är inte permanenta, så om man ångrar sig om några år kan man ju alltid restaurera möbeln tillbaka till sitt ursprung, säger Maria Hägglund. 

 Vad gör ni om tio år?
– 
Svårt att säga, men förhoppningsvis så får vi hålla på med det vi älskar!

 

  1. Den stora möbelboken

    Undertitel: underhåll, reparationer, målning, tapetsering
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Handarbete
    Finns som: Bok
  2. Gamla möbler får nytt liv

    Undertitel: reparationer och ytbehandlingar : [utrustning, reparationer, målning, lackning, steg för steg : auktionsfynd, arvegods, loppisfynd]
    Av: Hagen, Anne Cathrine
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
    Finns som: Bok

 

 

Våra texter

  1. En anglofils bekännelser

    Skrivet av: Åsa Grenholm

    Vad är det som gör att så många av oss blir varma i hjärtat av allt som är typiskt engelskt? Åsa Grenholm på Robertfors bibliotek funderar lite över svenskars och sin egen förtjusning över det brittiska.

  2. Hitta modet att göra det själv

    Skrivet av: Hanna Widman

    Att återbruka och göra om gamla saker är ett utmärkt sätt att förena miljövänlighet med nöje. Virka en robot, gör om en tröja till en väska eller ge en risig gammal möbel nytt liv. Här får du tips på vad du kan göra och på böcker som kan hjälpa dig på vägen.