Från frö till podcast

Ungdomar får lära sig att göra podcast på Robertsfors bibliotek. Teori och övningar blandas med eget skapande.

Foto: Robertsfors bibliotek
Den som besöker biblioteket i Robertsfors en tisdagsmorgon kan få höra både det ena och det andra diskuteras. Nordisk mytologi och true crime blandas med berättelser från helgen och tillbakablickar i livet. Både svenska och engelska pratas.

Det är högstadieeleverna på Tundalsskolan som är i skapartagen. Några av dem har valt att tillbringa sina elevens val-timmar på bibliotekets podcastutbildning.

En vilja att locka fler

Under hösten köpte Robertsfors bibliotek in två podcastmikrofoner. Åsa Lundström, som är bibliotekschef, fick inspiration efter att själv ha testat liknande utrustning från Regionbibliotek Västerbotten.

En godkänd ansökan om projektpengar riktad mot ungdomar, plus den nyfunna inspirationen, utgjorde en bra kombination.

Kvinna med långt hår står framför bibliotekshyllor. Foto: Robertsfors bibliotek

– Vi ser att våra ungdomar slutar besöka biblioteket, så för att möta upp med något som kunde göra dem nyfikna så var podcast och inspelning något som kunde skapa intresse hos eleverna.

Nytta och nöje

Utbildningen blandar teori och övningar med eget skapande. Tanken är att eleverna ska få verktyg till att vara programledare såväl som redigerare; att kunna bygga upp ett avsnitt både innehållsmässigt och tekniskt.

Selma, den ena medlemmen i vardagspodden Selma och Maja, ser positivt på upplägget och vad det medför.

 Jag trodde först inte att vi skulle redigera så mycket, men man måste ju lyssna igenom och fundera på vad man har sagt, och bestämma hur avsnittet ska bli. Det är ju kul att lära sig hur man gör.

Även Maja känner att hon får med sig något.

– Vi kanske inte kan allt tekniskt än, men jag tycker att jag blir mer påhittig och ställer fler frågor så att samtalet kan fortsätta. Så att det inte bara blir tyst.

Den engelska mystikpodden Pear Puff Pod tar inspiration från bland annat spel, nordisk mytologi och spökhistorier. Medlemmarna Iris och Linn är överens om vad som lockade dem till utbildningen.

Foto: Robertsfors bibliotek

– Vi hade funderat på att testa podcast eftersom våra samtalsämnen är intressanta, och då tänkte vi att det var ett perfekt tillfälle att göra det nu när vi har tillgång till mikrofoner och utrymme.

Växande intresse

Sedan hösten har fler elever sökt sig till biblioteket för att få en genomgång av den utrustning som finns, och tanken är att mikrofonerna så småningom också ska gå att låna hem. Åsa Lundström ser vikten av att nå ut med de resurser som finns på biblioteket.

– Vi vill åt de kreativa människorna som fortfarande inte hittat sitt uttryck, och biblioteket ska ge möjligheten att prova sig fram till vilket sätt som passar. För vissa är det att skriva, för andra att starta en podcast.

Tips

  1. Intervjuteknik

    Undertitel: en handbok
    Av: Häger, Björn
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2021
    Klassifikation: Sociologi
    Finns som: Bok
  2. Kära Liv och Caroline

    Undertitel: Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli svarar på frågor om livet
    Av: Strömquist, Liv
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  3. Creepypasta

    Av: Werner, Jack
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2020
    Klassifikation: Litteraturvetenskap
    Finns som: Bok

 

Våra texter

  1. Lyssna på Ungpodden

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Podden för dig som älskar ungdomslitteratur! Ett samarbete mellan Umeå stadsbibliotek och Helsingborgs bibliotek. I det senaste avsnittet kan du höra ett samtal om böcker som betyder något extra.

  2. Vår podcast Sch!

    Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

    Vår bibliotekspodd Sch! rymmer avsnitt där medarbetare tipsar om böcker, filmer och annat biblioteket kan erbjuda. Men också inspelade arrangemang.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Desirée Hansson den 21 mars 2022