Från Bagdad till Umeå

Ibland går det snabbt. Ofattbart snabbt. Om hur Världsbokdagen plötsligt gjorde skäl för namnet.

Åsne Seierstad (foto: Jonas Ekströmer)
På hösten 2002 hade jag fångats av en nyutkommen bok av en för mig helt okänd norsk författare. Åsne Seierstad, Bokhandlaren i Kabul.
 
Raskt fick jag med mig bokhandlare Henric Bergner på idén att försöka engagera henne till Världsbokdagen 2003. Lite fundersam var han nog. En helt okänd norsk journalist, hur intressant var hon ur ett krasst bokhandlarperspektiv? Men det handlade ju faktiskt om en bokhandlare och världsperspektivet fanns ju onekligen där. Kanske var det ändå värt att satsa på henne, så debutant hon nu än var på den svenska bokmarknaden.
 
Har man väl fått en bokhandlare av Henrics kaliber på banan så är ingenting omöjligt. Ett mejl skickades i november till henne i Bagdad och svaret kom så gott som omedelbart: Jeg kommer! Åsne.
 

 

Åsne Seierstads rapporterar direkt från Bagdad i SVT. Plötsligt hörs kraftiga explosioner i närheten och hon måste kasta sig i skydd.

Åsne Seierstad rapporterar direkt från Bagdad i SVT. Plötsligt hörs kraftiga  explosioner i närheten och hon måste kasta sig i skydd.

Så gick några månader och plötsligt dyker Åsne upp i TV-rutan som krigskorrespondent från ett hotelltak i Bagdad. När alla andra lämnat stan stannar hon kvar och rapporterar om kriget.
 
Där står hon och ger sina ögonblicksbilder av ett samhälle i totalt sönderfall och vi sitter i Umeå och börjar alltmer tvivla på att hon ska finnas här 23 april. Vi mejlar gång på gång, men får inget svar. Tre veckor innan vårt arrangemang ska gå av stapeln hör hon av sig. Mitt under brinnande krig ber hon försynt om att hennes flygbiljett till Umeå ska bokas om. Hon vill om möjligt byta sitt tidiga morgonflyg mot ett senare. Hon har nämligen svårt för tidiga morgnar!
 
I början av april faller Saddam Hussein både bildligt och bokstavligt och Jarl Alfredius säger i Rapport att ingen kan ta sig ut ur Bagdad. Vi hoppas men tvivlar och har en reservförfattare på lut om inte Åsne hinner fram.
 
Men hon kommer. Något trött och något sliten, tunn så tunn. Trenchcoaten hänger som på en galge på henne. Hennes mobiler går inte bara varma. Dom glöder. I bilen från flyget förundrar sig Henric över att hon över huvud taget har kunnat och orkat ta sig hit. "Lovet är lovet", säger Åsne, självklart och rättframt. Sådan är hon - Åsne Seierstad!
 
Och när allt är över och det är dags att skiljas förmedlar vi en förhoppning om att få se henne i Umeå igen. "Jeg kommer tilbake", svarar Åsne. Och kommer tillbaka gör hon nu, tre böcker senare. Med sig har hon Ängeln i Groznyj. Berättelser från Tjetjenien, en bok som av en enig kritikerkår betraktas som hennes hittills bästa.
 
Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
 
 
Läs mer om Åsne Seierstad:
Paus från kriget. Artikel i tidningen VI 2008:3 av Nina Solomin
 1. Ängeln i Groznyj

  Undertitel: berättelser från Tjetjenien
  Av: Seierstad, Åsne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 2. Med ryggen mot världen

  Undertitel: serbiska porträtt
  Av: Seierstad, Åsne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 3. Hundra och en dag

  Undertitel: en reportageresa
  Av: Seierstad, Åsne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 4. Bokhandlaren i Kabul

  Undertitel: ett familjedrama
  Av: Seierstad, Åsne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 5. En av oss

  Undertitel: en berättelse om Norge
  Av: Seierstad, Åsne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 18 april 2008